Miljoenenbezuinigingen op bussen in Groningen, dit verandert er voor jouw busrit

Q-link 4 gaat volgens de plannen minder vaak rijden aan het einde van de middagspits
Q-link 4 gaat volgens de plannen minder vaak rijden aan het einde van de middagspits © Jos Schuurman/FPS
Het OV Bureau Groningen Drenthe bezuinigt komend jaar 3,9 miljoen euro op het busvervoer in onze provincie en Drenthe. Er gaan minder bussen rijden dan nu, maar meer bussen dan eerder gedacht. Dat staat in de plannen van het OV Bureau, die nog definitief moeten worden gemaakt.
De vrees was dat er komend jaar zo'n dertig procent minder bussen en treinen in Groningen zouden rijden. Dat blijkt mee te vallen.
Dat komt mede doordat de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen, opdrachtgevers van het OV Bureau, aan de handrem hebben getrokken bij de bezuinigingen. Die waren eerder geraamd op 5 miljoen euro.

Voorzomerdienstregeling

Om de bezuinigingen te kunnen doorvoeren, rijdt Qbuzz komend jaar voor het eerst een 'voorzomerdienstregeling'. Daardoor rijden er tussen de meivakantie en de zomervakantie minder bussen dan in de normale dienstregeling, maar nog wel meer bussen dan in de vakanties. Dit geldt voor enkele lijnen waar normaal gesproken veel bussen rijden.

Minder Q-link-bussen

Verder worden er ook in de reguliere dienstregeling ritten geschrapt. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de populaire Q-link-buslijnen.
Zo rijden er in de stad minder bussen van station Groningen Europapark naar het UMCG (Q-link 2). Ook Q-link 3 (Leek-Groningen) en 4 (Roden-Groningen) gaan aan het einde van de middagspits minder vaak rijden, omdat er dan minder reizigers blijken te zijn.
Q-link 5 gaat tussen 10.00 en 14.00 uur minder vaak rijden tussen Haren en Annen, voor Q-link 6 geldt dat ook, maar dan tussen Ten Boer en Groningen. Q-link 15, de studentenbus naar Zernike, gaat op vrijdag minder vaak rijden. Dan wordt er namelijk minder gebruik van gemaakt.

Andere lijnen

Ook andere lijnen gaan op rustige momenten minder vaak rijden, of worden ingekort. Lijn 139 (Surhuisterveen-Groningen) vervalt helemaal, maar op sommige momenten gaat lijn 133 ter vervanging vaker rijden.
Lijn 41 (Spijk-Appingedam) rijdt op zaterdag niet meer, omdat er minder dan één reiziger per rit instapt. 'De zeven reizigers per zaterdag moeten op zoek naar ander vervoer', laat het OV Bureau weten. Hetzelfde geldt voor lijn 61 tussen Middelstum en Uithuizen.
Wil je weten wat de plannen voor jouw buslijn betekenen? Dat kan je lezen in dit document van het OV Bureau.