Bijna alle nieuwe wethouders van de gemeente Groningen kunnen aan de slag

Philip Broeksma wordt geïnstalleerd
Philip Broeksma wordt geïnstalleerd © Robert Pastoor/RTV Noord
De nieuwe wethoudersploeg van de gemeente Groningen is woensdag geïnstalleerd. Vanaf nu kunnen ze dus hun voorgenomen plannen gaan uitvoeren.
Er zijn zeven nieuwe wethouders verwelkomd, maar dat zouden er eigenlijk acht moeten zijn.

Installatie samen met afscheid

De installatie van de nieuwe bestuurders viel samen met het afscheid van de voormalige bestuurders. D66 nam afscheid als coalitiepartij, de democraten keren niet terug in het nieuwe college dat bestaat uit GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie.
De wethouders Glimina Chakor (GroenLinks), Berndt Benjamins (D66) en Isabelle Diks (GroenLinks) namen woensdagavond afscheid van de gemeente. Grote afwezige was wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren), die moest thuisblijven in verband met een coronabesmetting.
Om die reden kon ze dus niet officieel als wethouder worden benoemd. Dat zal op een later moment gaan gebeuren.

Onderhandelingsperiode van dik twee maanden

De nieuwe ploeg presenteerde zichzelf onlangs na een onderhandelingsperiode van ruim twee maanden. Grote onbekende is nieuwkomer Mounska Molema (GroenLinks). Zij was in het verleden wethouder in Oldenzaal.
Met Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) heeft Groningen een primeur te pakken, ze is de eerste wethouder in ons land die zich actief gaat bezighouden met de eiwittransitie. Geen enkel raadslid had bezwaren tegen de benoeming van één van de wethouders.
De gemeenteraad debatteerde voorafgaand aan de installatie over de nieuwe plannen die het stadsbestuur heeft.