Eenrumers zetten na veertig jaar punt achter hun kwekerij

Fleur van Zonnevelde en Eric Spruit
Fleur van Zonnevelde en Eric Spruit © Remco in 't Hof/RTV Noord
Fleur van Zonnevelde en Eric Spruit, allebei inmiddels de 70 gepasseerd, stoppen met hun kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum. Aanstaande zaterdag gaan de deuren definitief dicht.
Het was een droom, maar dat wisten ze eigenlijk nog niet toen ze er veertig jaar geleden aan begonnen: een eigen kwekerij runnen, tuinen ontwerpen en elke dag met de handen in de aarde doorbrengen.

Trots op wat we hebben neergezet

'Als je me toen had gevraagd of ik dit voor ogen had', zegt oprichtster Fleur van Zonneveld, 'dan had ik nee gezegd. Maar ik ben trots op wat we hier hebben neergezet.' Haar man Eric Spruit beaamt dat: 'Als mij de tijd gegeven was, dan zou ik het zo weer doen.'
De Kleine Plantage houdt er na veertig jaar mee op

Sprong op de maaier

Spruit was jarenlang docent Filosofie en zat daarom vaak met zijn hoofd in de boeken. 'Zodra ik thuis kwam sprong ik op de maaier of begon een schuur te bouwen, die balans tussen denken en doen past goed bij mij.'
'Je kunt maar het beste op je hoogtepunt stoppen
Eric Spruit
Zonneveld is meer van het zaaien, scheuren en het verpoten van de planten, 'Met al die bloemen en die kleurenpracht maak ik graag mooie schilderijen,' legt zij haar liefde voor bloemen en planten uit.

Einde aan een tijdperk

Maar na veertig jaar ploeteren in de Groningse aarde komt er een einde aan het tijdperk van De Kleine Plantage. Aanstaande zaterdag gaan de deuren definitief dicht en komt er een periode van bezinning. 'Je kunt maar het beste op je hoogtepunt stoppen,' meent Spruit.
Het stel blijft er voorlopig wel wonen. Een deel van de grond wordt waarschijnlijk bebouwd met ruime woningen met een grote tuin erbij. 'Bedoeld voor mensen die van Groningen houden en gezamenlijk een tuin willen onderhouden,' meent Zonneveld.

Voor de helft van de prijs

Ondertussen gaan de laatste kruiden en borderplanten voor de helft van de prijs weg. Alles moet weg, want het is mooi geweest.
'Als ons nog eens veertig jaar was gegeven, waren we misschien wel doorgegaan, maar dit is voor ons het moment. We hebben het met liefde gedaan', besluit Spruit.