Vijlbrief is onbetaalde facturen zat en dient miljoenenclaim in bij NAM

Spitsbergen, een van de zeven winningslocaties
Spitsbergen, een van de zeven winningslocaties © Kees van de Veen/ANP
Het Rijk spant een juridische procedure aan tegen de NAM om alsnog 190 miljoen euro betaald te krijgen voor de versterkingsoperatie. Het gaat om een aantal facturen die het gasbedrijf nog altijd niet volledig heeft betaald.
Sinds 2020 heeft het ministerie van Economische Zaken in totaal ruim 560 miljoen euro bij de NAM in rekening gebracht. De NAM heeft een derde daarvan dus nog altijd niet betaald, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) in een brief aan de Tweede Kamer.

'Onacceptabel'

‘De NAM is gesommeerd deze facturen alsnog volledig te voldoen. Naar aanleiding van deze sommatie heeft NAM de rekeningen nog steeds niet volledig betaald. Het is onacceptabel dat NAM via deze weg de verantwoordelijkheid voor de situatie in Groningen probeert te ontlopen. Ik zal dan ook overgaan tot juridische stappen om NAM tot volledige betaling van de rekeningen te dwingen.’
Vijlbrief gaat een zogeheten tegenclaim indienen bij de arbitrage die de NAM eerder al heeft aangespannen, met daarin de eis dat de NAM alle openstaande facturen moet betalen inclusief wettelijke rente.

Deel onder protest betaald

De NAM vindt dat het bedrijf te veel moet betalen aan de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. Volgens het gasbedrijf zijn de normen voor de versterking veel te streng. Desondanks vind het bedrijf dat het zich ‘welwillend heeft opgesteld en ondanks haar bezwaren toch een groot deel van de facturen onder protest' heeft betaald.
Het kabinet waarschuwde al eerder juridische procedures te verwachten in de strijd met de NAM en zou geen middelen onbenut laten. Het gasbedrijf is verantwoordelijk voor een relatief klein deel van de versterkingskosten. Het Rijk heeft de afgelopen decennia zelf ook miljarden verdiend aan het gas en was betrokken bij de winning. Daarom moet ook het Rijk zelf de portemonnee trekken om de versterking te betalen.