Overlastgevende groep asielzoekers Ter Apel mogelijk in strengere opvang elders

Asielzoekers komen aan bij de opvang in Ter Apel
Asielzoekers komen aan bij de opvang in Ter Apel © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Groepen asielzoekers die berucht staan om het veroorzaken van overlast in en rondom Ter Apel, worden binnenkort in een aparte en strengere asielopvang geplaatst als het aan het kabinet ligt.
Het gaat om asielzoekers afkomstig uit veilige landen, asielzoekers die al een verblijfstatus hebben gekregen in een ander Europees land en om asielzoekers die elders in Europa nog een asielaanvraag hebben lopen. Een groep die ook wel 'veiligelanders' wordt genoemd.
In Nederland maken deze asielzoekers weinig kans op een verblijfsvergunning en bovendien zijn ze 'vaker betrokken bij een incident of misdrijf', schrijft staatssecretaris van migratie, Eric van der Burg (VVD), aan de Tweede Kamer.
In Ter Apel staat de groep berucht om het plegen van winkeldiefstallen en het veroorzaken van overlast in het openbaar vervoer, waaronder de bus naar Emmen.

Sobere kamer, strengere regels en controles

De staatssecretaris wil deze groep daarom ergens anders opvangen en bovendien minder comfort bieden dan andere asielzoekers. In de strengere opvang is er verscherpt toezicht en zijn de kamers sober ingericht. De kamers worden regelmatig gecontroleerd en er zijn strengere huisregels. Bovendien krijgt de groep zoveel mogelijk 'betaald' in natura, bijvoorbeeld met voedsel. Reguliere asielzoekers ontvangen op een gegeven moment leefgeld om zelf dingen te kopen.
Met de maatregelen hoopt de staatssecretaris dat de druk op het asielsysteem wordt verminderd doordat asielaanvragen sneller worden behandeld. Tegelijkertijd hoopt hij hiermee asielzoekers zonder legitieme asielaanvraag 'te ontmoedigen' in Nederland een asielverzoek in te dienen. Ook hoopt hij dat daarmee de overlast afneemt.

Ter Apel had vergelijkbare locatie

Een vergelijkbare locatie had Ter Apel overigens tot eind vorig jaar, de zogenaamde versoberde opvang. Dat was een opvang op een apart deel in Ter Apel. Asielzoekers werden daar met vergelijkbare maatregelen opgevangen. Het ministerie concludeert dat die proef succesvol is.
Toch stopte Ter Apel met die opvang, omdat afgesproken was dat ook andere gemeenten zo'n opvang zouden faciliteren. Toen dat niet gebeurde besloot ook de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, te stoppen met de speciale opvangplekken. Het was overigens een opvang die er met tegenzin kwam.

Concrete gesprekken over locatie

Waar de nieuwe strengere opvang veiligelanders komt, is nog niet duidelijk. 'Momenteel wordt gewerkt aan de verdere uitwerking en ik ben concreet in gesprek met een potentiële locatie', meldt Van der Burg. Ook moet hij nog geschikt personeel vinden voor de locatie.