Groningen trapt af met nieuwe plannen: dikkere vinger in de pap en Den Haag krijgt een por

De nieuwe wethouders van de gemeente Groningen met burgemeester Koen Schuiling (4e van links)
De nieuwe wethouders van de gemeente Groningen met burgemeester Koen Schuiling (4e van links) © Robert Pastoor/RTV Noord
De gemeenteraad van Groningen ging woensdag in debat over de plannen die het nieuwe gemeentebestuur heeft. Dat ging zoals verwacht: de oppositie heeft grote twijfels en de coalitie is erg tevreden. Onder de niet regerende partijen zijn er vooral veel zorgen over de financiën.
Het nieuwe college van GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie wil het heft weer in eigen hand nemen. Dat betekent dat ze zich actief gaat bemoeien met de energietransitie en de woningmarkt en dat ze meer geld investeren in de stadswijken. Marktwerking is min of meer een verboden woord geworden voor de partijen die de komende jaren de lakens gaan uitdelen.

Kritiek op Den Haag

Binnen de eigen gelederen van GroenLinks is het huidige coalitieakkoord omschreven als de beste van de afgelopen twintig jaar. Voor toekomstig GroenLinks-wethouder Mirjam Wijnja waren dat belangrijke woorden. Zelf wond ze er ook geen doekjes om: 'De politieke koers in Den Haag heeft ons het moeras ingebracht', zei ze zonder blikken of blozen.
De markt heeft het antwoord op maatschappelijke problemen niet
Mirjam Wijnja - wethouder GroenLinks
Wijnja staat samen met haar coalitiepartners een krachtige overheid voor. 'Dat is wat ons bindt. De markt heeft het antwoord op maatschappelijke problemen niet.'
Mirjam Wijnja (GroenLinks)
Mirjam Wijnja (GroenLinks) © Marten Nauta/RTV Noord
Daarom wordt er onder meer een gemeentelijk energiebedrijf opgericht. 'Wij hebben een sterke overheid nodig om de enorme problemen die voor ons staan op te lossen.' Waarmee ze onder meer doelt op de energiecrisis, maar ook op de verharding in de samenleving.

Joop den Uyl en corona

Ook de fractie van de PvdA benadrukt dat de overheid een dikkere vinger in de pap wil. Volgens Jullian Bushoff doet de huidige coalitie dat dan weer in de geest van voormalig PvdA-premier Joop den Uyl.
'In de geest van Den Uyl gaan we publieke voorzieningen weer opbouwen.' Mede coalitiepartij Partij voor de Dieren is uiteraard ook groot voorstander van een overheid die meer taken op zich neemt. De PvdD roemt daarvoor echter niet Den Uyl, maar wijst op corona. 'Dat heeft laten zien dat de markt geen antwoord heef op alle zaken. In tijden van crisis blijkt er altijd een grote overheid nodig te zijn die zaken naar zich toetrekt', laat Wesley Pechler weten.
Kirsten de Wrede (PvdD)
Kirsten de Wrede (PvdD) © Robert Pastoor/RTV Noord
Hij deed het woord omdat partijleider en toekomstig wethouder Kirsten de Wrede geveld was door corona. 'Dat nou juist onze wethouder is geveld door een infectie die is overgesprongen van dier op mens...'

Van oppositieleider naar meeregeren

SP stond na jaren van oppositie weer als coalitiepartij het debat te voeren. Oppositiepartijen probeerden de socialisten te tackelen door eerder gedane uitspraken van de partij.
'In een coalitie geef je wat en neem je wat
Jimmy Dijk - SP
Zo verhoogt dit college het aantal wethouders, SP was daar eerder tegenstander van. Ook zal de nieuwe Oosterpoort gebouwd gaan worden, en daar wilde de partij eerst niet in meegaan. Fractievoorzitter Jimmy Dijk doet dus waar het eerder tegen was. 'In een coalitie geef je wat en neem je wat, maar dat het de keuze van de SP niet is, dat is duidelijk', zei hij kort en bondig.

Kritiek

Voor D66 was het een andere avond dan ze gewend zijn. De democraten behoorden de laatste jaren namelijk tot de coalitie, maar dat is nu niet meer het geval. Fractievoorzitter Tom Rustebiel stond dus namens een oppositiepartij te debatteren over het coalitieakkoord. Hij ziet in de plannen vooral een hunkering naar macht.
Tom Rustebiel
Tom Rustebiel © Marten Nauta/RTV Noord
'Uw plannen deugen gewoon op hoofdlijnen, maar u moet ook keuzes maken. Dat wordt te weinig gedaan, jullie willen heel veel. Qua financiën zijn er weinig gemeenten die het slechter doen dan Groningen.'
Stadspartij en CDA waren ook erg kritisch op de financiën. 'Voor deze plannen moet je wel de poen hebben', aldus Amrut Sijbolts namens Stadspartij. 'Op dat punt rammelt het. Als de kosten voor burgers niet omhoog gaan en er wordt niet bezuinigd op de organisatie, waar wordt dan wel op bezuinigd?'
Deze coalitie heeft zo'n intense hekel aan kapitalisme dat het zelf bedrijven wil oprichten
Jalt de Haan - CDA
'Deze coalitie heeft zo'n intense hekel aan kapitalisme dat het zelf bedrijven wil oprichten', aldus Jalt de Haan (CDA) die dat onverstandig noemt. 'De financiële positie van onze gemeente is broos en toch wordt op vrijwel elke pagina van dit coalitieakkoord geld uitgegeven wat er niet is. Geld wat er nu tijdelijk is wordt gebruikt voor de eeuwigheid.'
Volgens hem moeten door deze plannen toekomstige colleges weer gaan bezuinigen.

'Gemiste kansen'

Student en Stad lijkt zich het meest te irriteren van de coalitiepartijen. Steven Bosch, die graag met zijn partij in het college had gezeten, somde een aantal gemiste kansen op.
Steven Bosch
Steven Bosch © RTV Noord
'Ik lees niks over geld dat is uitgetrokken voor de eiwittransitie, er wordt niks genoemd over extra binnensportruimtes en geen woord over het dichten van de kloof tussen studenten en stadjers.'
Ook vindt hij dat de coalitie teveel afhankelijk is van geld dat uit Den Haag wordt verwacht. Enkele coalitiepartijen weerspraken de punten van Bosch, maar hij bleef bij zijn eerdere woorden. Nieuwkomer Partij voor het Noorden heeft ook weinig fiducie in het geld dat vanuit Den Haag moet komen. Hij vindt Het Rijk namelijk een weinig betrouwbare partner.
Installatie van de wethouders
Na het debat van woensdagavond werden de nieuwe wethouders geïnstalleerd. Met die installatie kan het nieuwe gemeentebestuur gaan beginnen met het maken van plannen.