Vijlbrief over verstrengeling met olie- en gasbedrijven: 'Dit handelen hoort niet bij een overheid’

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief bij een bezoek aan Groningen
Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief bij een bezoek aan Groningen © FPS/Jos Schuurman
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) wil niet dat de regering nog langer aanschuift bij de vergaderingen van het College van Beheer voor de Maatschap Groningen vanwege verstrengeling met de olie- en gasbedrijven.
De bewindsman schrijft zijn besluit aan de Tweede Kamer in reactie op berichtgeving van NRC en het Dagblad.

Maatschap Groningen

In de Maatschap Groningen bepalen Shell, ExxonMobil en NAM samen met de regeringsvertegenwoordiger van Economische Zaken en staatsbedrijf EBN de strategie rond de Groningse gaswinning. Maar daar zet Vijlbrief nu een streep door, laat hij de Tweede Kamer weten.
Vijlbrief erkent dat zijn topambtenaren niet handelden zoals van hen verwacht had moeten worden. ‘Wat ik heb gelezen in de notulen van de Maatschap Groningen, past niet bij het beeld dat ik heb hoe de staat hoort te handelen’, oordeelt Vijlbrief namens de regering aan de Tweede Kamer.

Gaswinning ongemoeid

De kranten onthulden op basis van vertrouwelijke maatschapsnotulen onder meer dat het kabinet zich via de Maatschap Groningen liet beïnvloeden door oliebedrijven Shell, ExxonMobil en hun joint-venture NAM.
Zo bleken de multinationals achter de schermen een grote invloed te hebben op het kabinetsbesluit om de gaswinning uit het Groningenveld in 2013 ongemoeid te laten.
Een jaar eerder had toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) juist vanwege de aardbevingen in Groningen geadviseerd de gaswinning ‘zo snel en veel mogelijk als realistisch is’ te verminderen.

Actief tegenwerkten

Uit de vertrouwelijke stukken bleek ook dat topambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het openbaar maken van documenten over de gaswinning actief tegenwerkten. Zo konden de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en gashandelshuis Gasterra uit de wind worden gehouden.
De Tweede Kamer reageerde geschrokken op de publicaties en vroeg Vijlbrief begin juni tijdens een debat om een oordeel te geven over de berichtgeving van de krant over het handelen van de Maatschap Groningen.