Raad dringt aan op meer ruimte voor strandpaviljoen Delfzijl

Het strand van Delfzijl
Het strand van Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
Een hapje, een drankje en een zomers zonnetje. Als het aan de gemeenteraad van Eemsdelta ligt, kun je straks in Delfzijl een verfrissende duik nemen en aan het strand een terrasje pakken. De komst van een strandpaviljoen is een stap dichterbij.
De meeste partijen vinden wel dat zo'n horecagelegenheid aan het water niet te klein moet zijn. Anders kan het voor de initiatiefnemer misschien niet uit.

Tegen de dijk aan

De afgelopen periode heeft de gemeente onderzocht wat inwoners en ondernemers precies met het nieuwe strand willen. Daaruit komt onder andere naar voren dat er een strandpaviljoen moet komen. Tegen de rand van de dijk, om zoveel mogelijk strand te behouden.
Het college van burgemeester en wethouders vindt dat het paviljoen maximaal vierhonderd vierkante meter groot mag worden. 'Het weidse uitzicht moet blijven', zei wethouder Annalies Usmany-Dallinga (Lokaal Belang Eemsdelta) bij de presentatie van de zogeheten strandvisie.

Niet vastleggen

Partijen vinden dat de opgegeven grootte niet in beton gegoten moet worden. 'We willen ons nu nog niet vastleggen op het aantal vierkante meters. Degene die het gaat exploiteren, moet daar enige vrijheid in hebben', zegt Aagtje-Elderman van coalitiepartij CDA. Ook de ChristenUnie heeft twijfels over het aantal vierkante meters.
Oppositiepartij PvdA wil de grootte zelfs helemaal loslaten. 'Als je wil dat het paviljoen het hele jaar door kan draaien, dan moet je eerder denken aan zeshonderd vierkante meter. Laat het varen en zorg dat er iets moois komt', zegt Dennis Vijver.

Richtinggevend

De grootte leek bij de presentatie vast te staan, maar volgens wethouder Usmany-Dallinga is dat nu meer een richting geworden.
'Als het iets groter moet worden, kan dat ook. Dan zullen we dat wel goed gaan onderbouwen. Het moet niet te groot worden. Als hij achthonderd vierkante meter wordt, wat blijft er dan van het strand over?'

Inwoners beter betrekken

Alle partijen zijn enthousiast over het plan, alleen oppositiepartij GroenLinks stemt tegen. De partij wil wel een strandpaviljoen, maar vindt dat inwoners niet goed betrokken zijn bij het plan. 'Het is een gemiste kans dat er geen participatie was van bewoners', zegt raadslid Anneke Knip.
Eén van de inwoners die zich niet gehoord voelt, is Cor Kappen. Als vrijwilliger zette hij zich in voor de vernieuwing van het strand en de boulevard. Hij is verbaasd dat zijn werkgroep niet is benaderd voor de strandvisie: 'Juist deze leden beschikken over een uitstekende kennis van het Marconi-project', zo schrijft hij in een kritische brief aan de raad.
Usmany-Dallinga laat weten dat dit plan pas het begin is en dat inwoners, kinderen en jongeren straks meer betrokken worden bij de verdere uitwerking. 'Maar we kunnen niet letterlijk álle inwoners betrekken, dan wordt het wel heel ingewikkeld', aldus de wethouder.

Nu nog geen strandtent, wel ijsco's

Er zijn twee verschillende plannen voor een strandpaviljoen bij Delfzijl. Volgende week komen de initiatiefnemers bij elkaar om erover te praten. Als ze hun plannen niet samenvoegen, zal de gemeente een keuze tussen hen moeten maken.
Wanneer het paviljoen er staat, is nog onduidelijk. De wethouder hoopt in de zomer van volgend jaar. 'Maar het is een beste klus om dat zover te krijgen.' De ijscokar en twee marktkramen voor bijvoorbeeld strandspulletjes mogen er waarschijnlijk al wel staan.