Brand Oude Pekela onder controle: 'Mogelijk was dit een xtc-lab' (update)

De schuur en de woning zijn verloren gegaan
De schuur en de woning zijn verloren gegaan © Elwin Baas/RTV Noord
Bij een uitslaande brand in een schuur aan de Hanekampswijk in Oude Pekela zijn donderdagochtend meerdere ontploffingen gehoord. 'Wij vermoeden dat hier een xtc-lab zat', zegt woordvoerder Geert Walburg van de brandweer. In verband met de brand rijden de buslijnen 23 en 24 een aangepaste route.
De brand, die is overgeslagen naar een naastgelegen woning, is inmiddels onder controle. 'Voor zover wij weten zat er niemand in de panden en is niemand gewond geraakt', aldus Walburg.
De brandweer laat het pand gecontroleerd uitbranden
De brandweer laat het pand gecontroleerd uitbranden © 112groningen
Historisch pand in Oude Pekela brandt af

NL Alert

Een aantal explosies was zo heftig dat brokstukken door de lucht vlogen. 'Gelukkig zijn geen brandweermensen gewond geraakt', zegt Walburg. 'Maar dat is wel de reden dat we mensen in een NL Alert hebben opgeroepen om bij de ramen weg te gaan.' In de melding werd mensen in de omgeving aangeraden naar binnen te gaan en deuren en ramen te sluiten. Inmiddels geldt dat advies niet meer.

Geen evacuatie

De brandweer heeft overwogen om omwonenden te evacueren, maar er is besloten dit niet te doen. Wel zeggen enkele omwonenden dat ze door de politie uit hun huis zijn gehaald in verband met het ontploffingsgevaar.
De brandweer laat de panden gecontroleerd uitbranden. 'Wij houden afstand om de veiligheid van onze mensen te kunnen waarborgen', zegt Geert Walburg.

Qbuzz rijdt aangepaste route

Door de brand rijden de buslijnen 23 en 24 een aangepaste route. Qbuzz laat in een tweet weten dat een aantal haltes tot tenminste 17.00 uur vanmiddag komen te vervallen.

Onderzoek

Als de brand geblust is, gaat de politie onderzoek doen naar wat precies in het pand zit.
De rook is in de wijde omtrek te zien
De rook is in de wijde omtrek te zien © Persbureau Groningen

Rook

De zwarte rookwolken van de brand waren donderdagmorgen in de wijde omtrek te zien. De brandweer moest extra wagens oproepen om te beschikken over voldoende bluswater.
Zowel de schuur als de woning is door de brand volledig verwoest.