Mollema gaat voor ritwinst in de tweede of derde week van de Tour: 'Kansen komen'

Bauke Mollema bij de ploegenpresentatie van de start van de Tour de France in Tivoli Gardens in Kopenhagen
Bauke Mollema bij de ploegenpresentatie van de start van de Tour de France in Tivoli Gardens in Kopenhagen © ANP
Het wordt zijn twaalfde Tour de France. En voor het eerst verschijnt hij in het rood-wit-blauw. Althans, tijdens de individuele tijdrit vrijdag in de Deense hoofdstad Kopenhagen, draagt Bauke Mollema de Nederlandse kampioenstrui. De Groninger wielrenner is er klaar voor en loert naar eigen zeggen op kansen in de tweede en derde week van de Ronde van Frankrijk.
Mollema en zijn ploeggenoten van Trek-Segafredo werden woensdagavond voorgesteld aan het dolenthousiaste publiek in Kopenhagen. Zij klapten vooral hun handen stuk voor landgenoot Mads Pedersen, die in de eerste dagen van de Tour de France in Denemarken in het geel hoopt rond te rijden.
Mollema genoot van het sfeertje en kijkt uit naar zijn twaalfde Tourstart, laat hij weten aan de NOS. 'Dit vind ik wel mooi moet ik zeggen, zeker hier: veel publiek, dat is altijd leuk, ja het lijkt een mooie start te worden. Mooi weertje erbij, dus ik heb er weer zin in. Ik ben misschien wat minder nerveus dan anders, ook omdat ik niet voor het klassement ga. Maar het blijft toch de Tour en daar wil je graag bij zijn.'

'Niets te verliezen tijdens tijdrit'

De eerste etappe, een individuele tijdrit, vindt vrijdag plaats in Kopenhagen. Mollema, regerend Nederlands kampioen tijdrit, verschijnt vanaf 16.04 uur in een rood-wit-blauw pak aan de start. 'Ik heb mijn pak woensdag gekregen en dat was mooi om voor het eerst te zien. Hopelijk geeft het mij nog net wat extra power.'
Toch is hij realistisch, want Mollema is geen favoriet voor de eerste etappezege. 'Het wordt heel moeilijk ten opzichte van Filippo Ganna, Wout van Aert en al die mannen. Maar, ja, ik zie het wel. Ik heb niets te verliezen. Zo voel ik het. Dat had ik ook tijdens het NK. Ik moet gewoon een kwartier volle bak rijden en dan zie ik wel aan de finish wat het resultaat is', zegt hij nuchter.
'Ik wil gewoon volle bak gaan en ik denk wel dat het een leuke tijdrit is. Ik heb al een video bekeken van het parcours: veel bochten en veel technische stukken met smallere bochten, waar je echt snelheid verliest. Dus ja, we gaan het zien', aldus de Groninger.

Kansen op een ritzege

Mollema won twee keer eerder een etappe in de Tour de France. Zijn eerste overwinning in de grootste wielerronde ter wereld was op 16 juli 2017 in de vijftiende etappe van Laissac naar Le Puy-en-Velay. Hij kwam solo aan. Vorig jaar soleerde hij op identieke en minstens zo imponerende wijze naar zijn tweede ritzege in de Tour.
'Mijn persoonlijke doel is wel om opnieuw een etappe te winnen. Niet in de eerste week waarschijnlijk, dat is niet echt iets voor mij met vlakke ritten, wind en kasseien. Dat wordt heel nerveus weer, maar ik denk dat er in de tweede en derde week wel weer kansen gaan komen.'
Dit is een rit die Mollema zelf 100 procent zeker heeft opgeschreven in zijn schriftje
AD-wielerjournalist Thijs Zonneveld over de tiende etappe

Nederlandse berg

Wielerjournalist Thijs Zonneveld van AD dicht Mollema serieuze kansen toe in de negende etappe, de eerste Alpenrit van Aigle naar Châtel. 'Het is wel zwaar, een serieuze rit van bijna 200 kilometer lang. Een dag waarbij een groep vluchters gaat en dus kansen voor Mollema.'
Ook de tiende etappe van Morzine naar kuuroord Megève - een korte, maar pittige heuvelrit van 148 kilometer - lijkt op het lijf van Mollema geschreven. 'Dit is ook weer een rit voor de vluchters. Dit is een rit die Mollema zelf 100 procent zeker heeft opgeschreven in zijn schriftje, waarvan-ie denkt: hier kan het zomaar', zegt Zonneveld.
En misschien wel mooier als Mollema weer voor Nederlands succes zorgt op de Alpe d'Huez, waar de twaalfde etappe eindigt. De laatste Nederlander die daar won was Gert-Jan Theunisse in 1989. Lang geleden dus. Deze rit biedt waarschijnlijk ook weer ruimte voor een groep vluchters en dus opnieuw kansen voor Mollema, die vrijdag aan zijn 21e grote ronde begint. Naast twaalf Tourdeelnames, reed hij vijf keer de Giro d'Italia en vier keer de Vuelta. Zijn beste prestatie is de derde plek in de Vuelta van 2011.
Resultaten Mollema in de Tour de France:
2011: 69e
2012: opgave
2013: 6e
2014: 10e
2015: 7e
2016: 11e
2017: 17e + ritwinst
2018: 26e
2019: 28e
2020: opgave
2021: 20e + ritwinst