Waar vind je nog banken in Groningen?

Een man pint bij een automaat van een bankkantoor
Een man pint bij een automaat van een bankkantoor © Jos Schuurman/FPS/Archief
Met de sluiting van de ABN Amro-kantoren in Delfzijl en Winschoten vertrekken er steeds meer banken uit de provincie Groningen. Waar kan je nog een bank binnenlopen?
ABN Amro zegt banken te sluiten omdat er steeds minder mensen gebruik maken van kantoren, en meer online regelen. De Rabobank sloot vorig jaar ook een aantal filialen in Groningen, Haren, Bedum, Hoogezand en Zuidhorn. De bank zei tot die sluiting te komen omdat er steeds minder mensen fysiek de bank bezoeken.

Waar kun je nog bij een bank naar binnen?

Hoe weinig bankkantoren er in de provincie nog over zijn, zie je op deze kaart.
De banken in de provincie Groningen
De banken in de provincie Groningen © Sander Schieving

En pinautomaten dan?

Naast de kantoren verdwenen en verdwijnen ook de pinautomaten van afzonderlijke banken. Deze worden vervangen door gele Geldmaten. Die kunnen nog steeds in de muur zitten, maar staan ook in supermarkten of kiosken.
In maart werd al duidelijk dat bijna tienduizend Groningers meer dan vijf kilometer moeten rijden om contant geld bij een geldautomaat te pinnen. Dat is meer dan de bancaire afspraak dat overal binnen die afstand gepind moet kunnen worden.
Mensen uit Woldendorp moeten van alle Nederlanders het verst rijden voor een bezoek aan de 'flappentapper'. De dichtstbijzijnde pinautomaat zit hemelsbreed op 9,5 kilometer, in Farmsum. De gemiddelde afstand tot de meest nabije automaat per gemeente zie je hieronder op de kaart.