Vijlbrief als politicus én oud-ambtenaar gehoord over gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw)
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw)
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen, verhoort dit najaar ook staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw. Dat kondigde de bewindsman donderdag zelf aan in een commissiedebat in de Tweede Kamer.
Vijlbrief komt 'ergens in oktober' zelf met twee verschillende petten op tegenover de enquêtecommissie te zitten.
Als staatssecretaris is hij verantwoordelijk voor de gaswinning en de afhandeling van de schade die daardoor in het bevingsgebied is ontstaan. Twaalf jaar geleden was hij topambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. 'In beide hoedanigheden word ik verhoord. Dat is dan maar zo', zegt Vijlbrief.

Offerlam

Sinds zijn aantreden kreeg Vijlbrief naar eigen zeggen geregeld de vraag of hij niet als 'offerlam' wordt ingezet, aangezien het niet ondenkbaar is dat de uitkomsten van de al lopende parlementaire enquête ook politieke gevolgen voor hem zullen hebben.
Deze week is de commissie begonnen met haar openbare verhoren. Die verhoren zijn uitgebreid te volgen via RTV Noord.

Waarheidsvinding

Vijlbrief wil niet ingaan op wat er tot dusverre in de verhoren naar boven is gekomen. Evenmin wil hij vooruitlopen op wat de conclusies van de commissie kunnen betekenen voor zijn eigen positie.
'Enquêtes zijn niet bedoeld om bewindslieden te laten vertrekken, maar om de waarheid boven te brengen. Daarna volgen de politieke conclusies, niet andersom.'