Kamer steunt miljoenenclaim tegen NAM: 'We moeten de beuk erin gooien'

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer staan achter de juridische procedure die het Rijk tegen de NAM aanspant. Alleen de VVD heeft haar bedenkingen. De coalitiepartij is bang dat het een jarenlang juridisch gevecht zal worden, zo bleek donderdag tijdens een commissiedebat.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw kondigde de miljoenenclaim woensdagavond aan. Het gasbedrijf weigert een aantal facturen van in totaal 190 miljoen euro te betalen voor de versterkingsoperatie. Het Rijkt hoopt dit geld via de rechter te krijgen.
'Houding NAM spuugzat'
Het Groningse PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is blij met de harde opstelling van de staatssecretaris. 'Ik ben de opstelling van de NAM spuugzat. Nu geen slappe hap, maar de beuk erin gooien.' Boulakjar (D66): 'We moeten een stevig signaal afgeven richting de NAM.'
VVD-Kamerlid Van Wijngaarden is het daar niet mee eens. Hij had liever gezien dat het Rijk nogmaals in gesprek gaat met de NAM: 'Ik snap de frustratie, maar ik verwacht dat het kabinet het hoofd koel houdt. Ik zou het jammer vinden als we in een jarenlang juridisch conflict terechtkomen.'
Volgens hem kan een overeenkomst een hoop onrust in Groningen wegnemen.
Ik wilde een aftreksommetje maken, maar dat is me door mijn eigen juristen ernstig ontraden
Vijlbrief wilde spel hoog spelen
Vijlbrief heeft de hoop inmiddels opgegeven dat een gesprek het conflict zal oplossen. Hij wilde zelfs een stap verder gaan door de betalingen aan de NAM voor de gasopslag in Norg deels te stoppen. Het Rijk moet namelijk miljarden betalen voor het gebruik van deze opslag, in handen van de NAM.
'Ik heb overwogen om een aftreksommetje te maken. Dat is me door mijn eigen juristen ernstig ontraden. Ik heb er een heel ongemakkelijk gevoel bij dat we aan de ene kant grote bedragen moeten overmaken, maar dat er aan de andere kant rekeningen niet worden voldaan', zegt Vijlbrief.

De staatssecretaris laat weten dat er na de zomer nog wel een gesprek komt met de NAM. 'Ik verwacht daar niet heel veel van, omdat ik vrij stevige eisen heb.'
Plan geestelijke gezondheid
Tijdens het debat kondigt Vijlbrief ook aan een plan te willen maken voor de geestelijke gezondheid van gedupeerden in het bevingsgebied. In het volgende debat wil hij met de Kamer hierover in gesprek. De bewindsman wil ook kinderen betrekken bij het opstellen van dit plan.