Geen blokkades of bedreigingen, maar boerenzakdoeken tijdens actie in Marum

Henk en Sandy Gommer in het centrum van Marum
Henk en Sandy Gommer in het centrum van Marum © Steven Radersma/RTV Noord
Boer Henk Gommer en zijn vrouw Sandy voeren donderdag actie in het centrum van Marum. Net als veel andere boeren zijn ook zij tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Maar in uitbarstingen van collectieve boerenwoede, zoals eerder deze week op diverse plaatsen in het land, zien ze niets.
Geen blokkade dus in Marum, of brandende strobalen. Ook worden er geen politieauto’s vernield. Het gaat er eigenlijk bijna net zo aan toe als op anderen donderdagen.

Zakdoeken

De enige dissonant is misschien de glimmende John Deere van Gommer die op de parkeerplaats tussen de auto’s van het winkelend publiek staat. Henk en Sandy hebben bij wijze van actiemiddel 124 bonte boerenzakdoeken meegenomen.
Henk Gommer bevestigt aan zakdoek aan een spiegel
Henk Gommer bevestigt aan zakdoek aan een spiegel © Steven Radersma/RTV Noord
Wilt u deze zakdoeken bevestigen aan de buitenspiegel?
Boer Henk Gommer
Die zakdoeken delen ze uit aan het winkelend publiek. ‘Wilt u deze zakdoeken bevestigen aan de buitenspiegel aan de bijrijderskant?', vraagt Gommer aan een vrouw die met een volle winkelkar over de parkeerplaats loopt. ‘Daarmee geeft u aan dat u achter de boeren staat.’
Bekijk hier de video van de actie in Marum:
Protest met boerenzakdoeken in Marum

Veel steun

Net als de meeste andere mensen die het echtpaar Gommer aanspreekt reageert de vrouw positief. Ze rijdt even later met een wapperende zakdoek aan haar Peugeot het parkeerterrein af.
En zo gaat het door, totdat de 124 zakdoeken op zijn. Heeft Gommer de indruk dat zijn actie indruk zal maken? ‘Als je niets doet gebeurt er sowieso niets’, zegt de boer uit Zevenhuizen, terwijl hij een met zakdoek uitgeruste auto uitzwaait.