Hartklep vervangen via hals mag niet meer in UMCG

GRONINGEN - Patiënten, die een nieuwe hartklep nodig hebben, kunnen vanaf half augustus niet meer terecht in het UMCG in Groningen.
Het gaat dan om hartkleppen, die worden vervangen via een katheter in de hals. Het ministerie van Volksgezondheid geeft het UMCG geen toestemming meer om deze vrij nieuwe techniek toe te passen, omdat er nog maar weinig ervaring mee is opgedaan. Patiënten moeten voortaan naar Amsterdam of Nieuwegein.
Het UMCG stapt naar de rechter. Het ziekenhuis wil de nieuwe techniek blijven gebruiken, omdat deze minder belastend is voor patiënten dan andere operaties. Bovendien heeft het UMCG een centrum voor aangeboren hartafwijkingen en de nieuwe techniek voor het vervangen van hartkleppen kan daar goed worden gebruikt.

Reactie Zorgbelang Groningen

Zorgbelang Groningen, een belangenvereniging voor patiënten, vindt dat het ministerie van Volksgezondheid een verkeerde beslissing heeft genomen. De vereniging vreest voor een kaalslag in de noordelijke ziekenhuizen.
Ze denkt ook dat patiënten, die in het UMCG een nieuwe hartklep hebben gekregen, zich afvragen of dit wel goed is gegaan. Dit zorgt voor veel onzekerheid. Daarnaast gaat het niet om een complexe ingreep. 'Daarvoor willen mensen zelfs wel naar Parijs reizen, maar deze procedure moet ook in Noord-Nederland kunnen', aldus Zorgbelang Groningen.