Kunstbende-talent Ida Boxem (18) valt in de prijzen met zelfgemaakte film

Ida in de film Humid
Ida in de film Humid © Ida Boxem
'Dit was echt een onvergetelijk moment, dit ga ik nooit vergeten', vertelt de 18-jarige Ida Boxem uit Garnwerd. Afgelopen zondag kreeg ze bij de finale van het landelijke Kunstbende project de eerste prijs in de categorie film.
In elke provincie in Nederland bestaat het talentenplatform Kunstbende. Een platform waar jongeren tussen de 13 en 18 jaar hun creativiteit kwijt kunnen.

Drie Groningers in de prijzen

In totaal waren er negen categorieën tijdens de finale in Amsterdam. In drie categorieën is Groningen in de prijzen gevallen. Een derde plaats voor DJ Stan van der Wal, in de categorie taal een eerste prijs voor Anna Sophie Lautenbach, en de eerste prijs voor Ida Boxem in de categorie film.
Ida Boxem (18) wint prijs met eigen film

Schoolproject

De film van Ida Boxem heet Humid. Het is de eerste Groningse winnaar in zes jaar in de categorie film. De film van Ida is een schoolproject voor het Kamerlingh Onnes. Ida heeft zelf het script van de film geschreven, zelf gefilmd en ook zelf gemonteerd.
De film gaat over een droom met mijn grootste angsten erin verwerkt
Ida Boxem
'De film gaat over een droom met mijn grootste angsten erin verwerkt. Mijn angsten zijn verdrinken en verliezen van de kindertijd. Dromen zijn mijn fascinatie. Ik vind dat interessant hoe dat werkt.'

Camera van haar vader

Voor het filmen heeft Ida een camera van haar vader gebruikt. 'Ik ben begonnen met het filmen van losse beelden die ik in m'n hoofd had. Die heb ik uiteindelijk geprint en achter elkaar gezet. Ik heb alles opgedeeld in de heftigheid van water. Dat was heel erg veel schuiven. En vanuit dat plakbord heb ik ge-edit.'
De film van Ida is vanaf oktober te bewonderen op het filmfestival in Rotterdam.