Engelbert en Middelbert niet blij met verdwijnen lijn 5: 'We moeten bereikbaar blijven!'

Een lijnbus (ter illustratie)
Een lijnbus (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
Woensdag werd duidelijk dat Qbuzz-lijn 5 verdwijnt uit Engelbert en Middelbert. De route verschuift naar de Hoofdweg, enkele kilometers verderop. Volgens Marina Weel, voorzitter van belangenvereniging Meerdorpen, is die situatie 'onwenselijk.
'Het probleem met het verleggen van de buslijn naar de Hoofdweg, is dat mensen uit de dorpen een heel eind moeten lopen om bij de bushalte te komen', zegt Weel. 'Dat kun je van gezonde mensen nog wel verwachten, maar niet van ouderen en mensen die slecht ter been zijn.'

Het tast de leefbaarheid aan

Bovendien zijn beide dorpen in trek bij toeristen die daar naar de campings gaan. Ook voor die groep mensen vindt Weel het belangrijk dat het openbaar vervoer toegankelijk blijft: 'Als hier helemaal geen openbaar vervoer meer is, tast dat de leefbaarheid van onze dorpen aan.'
Het voorgestelde plan van het OV-bureau
Het voorgestelde plan van het OV-bureau © OV-Bureau Groningen-Drenthe

Donderslag bij heldere hemel

Het besluit dat de buslijn komt te vervallen, kwam als donderslag bij heldere hemel voor Weel. Op voorhand liet ze, samen met andere omwonenden, aan vervoerder Qbuzz weten dat ze graag in gesprek wilde gaan over de nieuwe dienstregeling.
'Daarop kregen we te horen dat men er mee bezig is en contact zou opnemen. Nu lees ik in de media dat onze buslijn verlegd wordt en niet meer door onze dorpen zal rijden. Dit verbaast ons ten zeerste.'

Klachten

Hoewel veel inwoners de bus niet graag uit hun dorp zien verdwijnen, kan de huidige buslijn 5 ook op veel kritiek rekenen. Het OV-bureau Groningen-Drenthe ontving onder meer klachten over geluidshinder, de snelheid waarmee chauffeurs reden en het formaat van de bussen.
Dat erkent ook de voorzitter: 'Sommige wegen in de dorpen kunnen die grote bussen gewoon niet aan. Vroeger reden ze met kleinere bussen, dat zorgde voor minder hinder.' Om die reden zien de inwoners daarom liever een andere vorm van openbaar vervoer terugkeren, zodra lijn 5 definitief verdwijnt.

Kostenbesparing

Het aanpassen van de lijn levert het OV-bureau Groningen-Drenthe een besparing op van 125.000 euro. Voordat de route wordt aangepast, moet eerst de vervangende halte aan de Middelberterweg klaar zijn.
Naar verwachting zal buslijn 5 eind volgend jaar verdwijnen uit Engelbert en Middelbert. Tot die tijd hoopt Weel het OV-bureau Groningen-Drenthe op andere gedachten te kunnen brengen.