Ludieke boerenprotesten, maar: 'Plannen van tafel, of 't Roegwold wordt weer landbouwgebied'

Boeren dreigen van 't Roegwold weer landbouwgrond te maken
Boeren dreigen van 't Roegwold weer landbouwgrond te maken © RTV Noord
Her en der in de provincie Groningen werd donderdagavond door boeren geprotesteerd tegen de stikstofplannen van de regering. Het ging er zowel bij 't Roegwold, waar de grootste manifestatie plaatsvond, als in Hoogezand vreedzaam aan toe.
Bij natuurgebied 't Roegwold, bij Schildwolde, hadden zich zo'n honderd boeren met hun trekkers verzameld. Ook de politie was aanwezig, maar de sfeer bleef gemoedelijk.

Geen toeval

Dat de boeren zich bij 't Roegwold hadden verzameld is geen toeval. 't Roegwold is namelijk van oorsprong een landbouwgebied. Dat het nu een natuurgebied is, is aan de boeren te danken, claimen diezelfde boeren. Dat 't Roegwold in de jongste plannen van het kabinet staat aangemerkt als Natura 2000-gebied, vinden ze dan ook niet terecht.
'Er zijn destijds afspraken over gemaakt', zegt woordvoerder Regner Schepel. 'Dat 't Roegwold nu een natuurgebied is, zou geen nadelige gevolgen voor ons gaan hebben. Maar dat blijkt nu dus wel het geval. Op die kaart van Van der Wal, met de plaatsen waar alle reductie moeten plaatsvinden, staat Roegwold als Natura 2000-gebied aangemerkt.'
Roegwold onze strop? Dan over de kop
Onterecht, vinden Schepel en zijn collega's. 'Dat moet sowieso veranderen.' En zo niet, zeggen de boeren, dan trekken wij met onze machines 't Roegwold in, en maken wij er weer landbouwgrond van.
Als de plannen doorgaan, zal ik niet schromen om m'n ploeg in 't Roegwold te zetten
Regner Scheper - protesterende boer
'Als dit weer landbouwgrond is, dan hoef je het ook niet meer te beschermen', zegt boer Sander van Adrichem. 'Dan is het stikstof-issue hier weer van tafel.'
Schepel: 'Wij denken niet dat het zover komt, maar ik ben niet de minste om, als de plannen straks doorgaan, m'n ploeg in 't Roegwold te zetten om er weer zwart land van te maken. Als het zo doorgaat, dan gaat dat wel gebeuren.'
Een vijftal trekkers bij het gemeentehuis van Midden-Groningen
Een vijftal trekkers bij het gemeentehuis van Midden-Groningen © Venema Media

Demonstratie in Hoogezand, 'blokkade' bij Noordbroek

Ook bij het gemeentehuis van Midden-Groningen in Hoogezand werd gedemonstreerd. Erg grootschalig was het allemaal niet: vijf boeren met hun trekkers gaven er acte de présence.
Bij Noordbroek werden boeren door de politie ter hoogte van de Scheemderweg van de N33 afgeleid, waarna hun personalia werden genoteerd. Dat zorgde voor enig oponthoud en een blokkade van de afrit. Vervolgens vervolgden de boeren hun weg richting hun collega's bij 't Roegwold.
Protesterende boeren bij Noordbroek
Protesterende boeren bij Noordbroek © Noordernieuws