Wethouder en omwonenden botsen over datacenter Appingedam

Infoavond met omwonenden en raadsleden.
Infoavond met omwonenden en raadsleden. © Martin Drent/RTV Noord
Buurtbewoners rond bedrijventerrein Fivelpoort voerden donderdagavond een felle discussie met wethouder Annalies Usmany-Dallinga van Eemsdelta. Tijdens een infoavond lieten ze duidelijk merken dat ze een minder groot datacenter ook niet zien zitten.
'Ik vind het een heel slecht plan en ik verbaas me erover dat de gemeente hiermee doorgaat', zegt Grietje Kroeze, één van de omwonenden.
Woensdag werd bekend dat de komst van een zogeheten hyperscale datacenter van ruim twintig hectare definitief niet doorgaat. Het Rijk heeft strengere regels hiervoor opgesteld. Ontwikkelaar DPM Realiseert wil wel kijken of er een datacenter van maximaal tien hectare kan komen op Fivelpoort.

Vertrouwen is broos

Bij de infoavond waren negen omwonenden. Er is een kleine, maar actieve groep tegenstanders die eerder al actievoerde tegen het plan. Het vertrouwen in de gemeente is broos, zo blijkt uit één van de woordenwisselingen:
Henny Herder: 'We zitten allemaal in een energiecrisis. Eemsdelta heeft de mond vol van datacenters. Waar hebben we het over?' Usmany-Dallinga: 'Nee. We zijn met heel veel zaken bezig. De versterking, de dorpen. En ja, dit is ook één van de ontwikkelingen.'
Herder: 'Wij moeten aankijken tegen windmolens en dan komt er zo'n energieslurper. Dat rijmt toch niet?' Usmany-Dallinga: 'Datacenters zijn wel degelijk nodig in Nederland.'
Herder: 'We hebben er al genoeg. Op de achtergrond bent u al bezig om het rond te krijgen.' Usmany-Dallinga: 'Nee, ik ben daar open en eerlijk over, ik sta hier niet te liegen.'

Elk plan beoordelen

De bewoners zijn er vooral op tegen, omdat een datacenter veel energie kost. Dat terwijl de prijzen voor stroom hoog zijn en ruimte op het stroomnet schaars is. Ook denken ze dat de werkgelegenheid niet ten goede komt aan Damsters.
Usmany zegt het afgeslankte plan voor het datacenter niet bij voorbaat af te willen schieten. Elk initiatief moet volgens haar serieus worden beoordeeld, zo ook deze.
Een artist impression van het eerdere plan voor een datacenter in Appingedam
Een artist impression van het eerdere plan voor een datacenter in Appingedam © DPM Realiseert
Daarnaast is Fivelpoort 1 in beeld, nu het datacenter minder groot wordt. Dat ligt wat meer westelijk en daar staan al bedrijven. Volgens het bestemmingsplan mogen datacenters zich hier vestigen.
Sterker nog: 'Als het past, hebben we geen redenen om een vergunning hiervoor te weigeren', zegt Usmany. Er is nog 22 hectare vrij op het terrein.

Na zomer meer duidelijk

Uiteindelijk moet de gemeenteraad besluiten of er een datacenter in Appingedam komt. Vijftien raadsleden en fractievertegenwoordigers waren donderdag bij de infoavond om zich bij te laten praten.
Na de zomer wil DPM Realiseert het plan voorleggen. Dan wordt duidelijk waar de ontwikkelaar het minder grote datacenter precies wil realiseren. Als de gemeente daarmee verder wil, kunnen omwonenden opnieuw bezwaar maken.