Gronings profvoetbal financieel niet gezond

GRONINGEN - BV Veendam is één van de dertien profclubs die onder curatele staat van de KNVB. De voetbalbond maakte dat woensdag openbaar. Naast Veendam behoren ook Feijenoord, Willem 2, Roda JC en Cambuur tot die lijst van de zogeheten categorie 1 clubs.
FC Groningen behoort tot de grote groep die in categorie 2 valt. De KNVB noemt de situatie voor deze clubs zorgelijk. Go Ahead Eagles, Heerenveen, Telstar en Volendam zijn de enige vier clubs in het betaalde voetbal die gezond zijn en in categorie 3 zijn ingedeeld.
De clubs uit categorie 1 moeten op basis van een goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te hebben gesteld, anders dreigen ze de licentie voor het spelen van betaald voetbal kwijt te raken.
Het is voor het eerst dat de KNVB dergelijke gegevens naar buiten brengt. Het bestuur betaald voetbal wilde af van de geheimhoudingsplicht inzake de -financiële- status van een profclub. Van deze nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan. De KNVB vindt het belangrijk dat supporters en sponsors weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld.