RWE ziet kerncentrale in Eemshaven niet zitten

De kolencentrale in de Eemshaven
De kolencentrale in de Eemshaven © Jos Schuurman/FPS
Het kabinet maakt vrijdagmiddag bekend hoe het de toekomst van kernenergie in ons land ziet. De Eemshaven staat al jaren op een lijst met geschikte locaties, maar energieconcern RWE zou liever een andere plek zien.
Directeur Marinus Tabak van de RWE-centrale in de Eemshaven is bang voor een flessenhals: 'Het moet allemaal wel over één stroomkabel de rest van Nederland in. En we zijn natuurlijk van plan om hier heel veel offshore windenergie en waterstof te maken. Waarom dan een kerncentrale erbij? Dan kan ik me andere plekken voorstellen waar je dat eerst zou doen', zegt hij vrijdag op Radio Noord.

'Eemshaven heeft wel alles'

'Energietechnisch gezien zeg ik: zet ze maar in Zeeland neer. Tegelijkertijd: in de Eemshaven hebben we wel alles. Het is een uniek stuk Nederland waar je kunt ontwikkelen, waar stroomkabels liggen, waar koelwater is, waar personeel voor een kerncentrale is te vinden.'
Tabak zegt benieuwd te zijn met welke plannen het kabinet vrijdagmiddag komt. RWE liet al eerder weten zelf uit kernenergie te stappen.

Overvallen door crisisplan kabinet

Vorige week kwam het kabinet al met een crisisplan om de energievoorziening de komende tijd veilig te stellen. Een van de maatregelen is dat kolencentrales, zoals die van RWE in de Eemshaven, weer op volle toeren mogen draaien. Het kabinet hoopt zo minder aardgas te verbruiken, zodat de gasvoorraden voor komende winter kunnen worden aangevuld. Sinds vorig jaar mochten de kolencentrales nog maar voor 35 procent draaien om het milieu te ontlasten.
We hebben hier geen kolenmijn in Nederland, dus die kolen moeten uit Verweggistan komen
Marinus Tabak - Directeur RWE-centrale Eemshaven
RWE werd overvallen door die ommezwaai, zegt Tabak. 'We werden ongeveer een kwartier voor de persconferentie gebeld, vlak voordat iedereen het op televisie kon zien. Heel apart en onnodig. Dit soort dingen kun je ver van tevoren zien aankomen en kun je plannen. Het heeft ook nogal wat impact. We hebben hier geen kolenmijn in Nederland, dus die kolen moeten uit Verweggistan komen. Gelukkig hadden wij al wat extra besteld en hebben we meteen steenkool kunnen inkopen in Zuid-Afrika en Amerika. Dat is nu onderweg, dat verschepen duurt zes weken.'
Inmiddels draait de Eemshavencentrale al ruim een week weer op volle kracht.

CO2 afvangen met centrale

Het Duitse energieconcern hoopt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in de toekomst 'verder vooruitkijkt dan een kwartier voor een live persconferentie'. RWE ziet veel in het afvangen van CO2: 'We willen onze centrale in de Eemshaven CO2-negatief maken, dus met die centrale CO2 uit de lucht halen. Dan maak je betaalbare, betrouwbare en duurzame stroom. Dat is de oplossing waar we het met de minister over moeten hebben.'
Daarvoor is - behalve een goed gesprek met klimaatminister Rob Jetten - ook geld van de overheid nodig. 'We hopen dat het ministerie snapt dat dit nodig is om leveringszekerheid te kunnen bieden. Zodat wij ook stroom kunnen produceren als de wind niet waait, de zon niet schijnt en de Russen geen gas leveren. Dat begint bij het ministerie van EZK. Als zij blijven doen wat ze de afgelopen tijd deden, ons steeds een kwartier van tevoren bellen, dan kunnen wij daar geen langetermijnplanning op maken', stelt Tabak.
Update: In een eerdere versie van dit bericht stond dat locaties voor nieuwe kerncentrales vandaag bekend worden gemaakt. Dat blijkt niet het geval.

Lees ook: