Zeven ervaren RUG-hoogleraren krijgen wetenschapsbeurs voor onderzoek

Het Academiegebouw van de RUG
Het Academiegebouw van de RUG © RTV Noord
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zeven ervaren RUG-onderzoekers een zogeheten Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend.
Het gaat om RUG-hoogleraren Simon Friederich, Zoltán Lippényi, Maria Mazzoli, Sofia Ranchordás, Ward Romeijnders, Marie-José van Tol en Sandy Schmidt. Zij kunnen dankzij de Vidi-financiering de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Onderzoeken

Friedrich onderzoekt een van de visies van Einstein over de zogeheten kwantumtheorie in de natuurkunde. Lippényi wil onderzoeken of het quotumbeleid voor een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in leiderschap, impact heeft buiten het bestuur.
Mazzoli houdt zich in een onderzoek bezig met zogeheten polysynthetische talen, want 'er is weinig bekend over hoe nieuwe complexe woorden worden gevormd op basis van bestaande woordvormingspatronen in deze talen'. Het onderzoek van Ranchordás heet 'Bestuurlijke kwetsbaarheid in het digitale tijdperk' en zij wil daarin onderzoeken hoe dit probleem opgelost kan worden.
Romeijnders onderzoekt 'veelbelovende algoritmes voor het ondersteunen van beslissingen onder onzekerheid, terwijl Van Tol wil weten hoe de hersenen beter in een concentratie-modus kunnen komen en hoe belangrijke persoonlijke doelen daarbij helpen.
Tot slot onderzoekt Schmidt hoe enzymen een rol kunnen spelen bij het oplossen van het probleem van zeer vervuilende industrieën, zoals de chemische en farmaceutische.
Belangrijke wetenschappelijke beurzen: Veni, Vidi, Vici
In de onderzoekswereld bestaan drie belangrijke persoonsgebonden beurzen: Veni, Vidi en Vici. Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Veni-subsidie is er voor pas gepromoveerde onderzoekers en de Vici-premie is gericht op gevorderde onderzoekers.