Verdachten aanslag op journalist Willem Groeneveld vandaag voor de rechter

Rechtbanktekening van Jaimy W. en Tjeerd P.
Rechtbanktekening van Jaimy W. en Tjeerd P. © Nicole van den Hout/ANP
De twee mannen die worden verdacht van de aanslag op het huis van Sikkom-journalist Willem Groeneveld staan maandag voor de rechter. Tjeerd P. en Jaimy W. hebben op 19 augustus 2021 twee molotovcocktails door de voordeur van het huis van Groeneveld en zijn vriendin gegooid.
Dat bleek onder andere uit camerabeelden. P. en W. werden daags na de aanslag opgepakt, sindsdien zitten ze vast.

'Aanslag op de persvrijheid'

In eerdere zittingen sprak de Officier van Justitie van 'een aanslag op de persvrijheid'. Volgens de OvJ zijn P. en W. coronasceptici.
Groeneveld schreef ten tijde van de aanslag geregeld kritisch over coronasceptici. P. en W. zouden zich door hem aangesproken hebben gevoeld en daarom in een dronken bui de molotovcocktails bij Groeneveld naar binnen hebben gegooid.

Advocaten trekken ernst zaak in twijfel

De advocaten van P. en W. heeft een andere lezing van de gebeurtenissen. Zij erkennen dat beide verdachten de flesjes naar binnen hebben gegooid, maar trekken de ernst van de zaak in twijfel. Zo vragen de advocaten zich af of er wel echt licht-ontvlambare stoffen in de flesjes zaten.
De verdachten hadden Groeneveld en zijn vriendin alleen willen laten schrikken, stelden de advocaten eerder. Ze waren er volgens hen niet op uit hen van het leven te beroven. 'Als de heren echt schade hadden willen berokkenen, was er wel meer gedaan met het voorwerp en was het boven door het slaapkamerraam gegooid', vinden de advocaten.

'De pleister moet eraf'

Journalist Willem Groeneveld heeft naar eigen zeggen 'niet heel veel zin' in de zitting. 'Het wordt een lange dag en alles wordt weer opgerakeld', blikt hij vooruit. 'Maar de pleister moet er een keer vanaf, die rechtszaak komt toch vroeg of laat.' De journalist en zijn vriendin maken maandag gebruik van hun spreekrecht.
Sikkom-journalist Willem Groeneveld
Sikkom-journalist Willem Groeneveld © Steven Radersma/RTV Noord
Groeneveld geeft aan dat er nog altijd maatregelen van kracht zijn om de veiligheid van hem en zijn vriendin te waarborgen. 'Met de huidige boerenprotesten en de komst van de rechtszaak nemen de bedreigingen en intimidaties bovendien weer toe', laat hij weten.
De rechtszaak begint om 9.00 uur en is bij RTV Noord te volgen via een liveblog. De strafeis van de officier van justitie wordt aan het einde van de middag verwacht.