NCG’er wilde invloed uitoefenen op onderzoek bevingsgebied: ‘Hij stond als een alfa-aap over me heen’

Tom Postmes tijdens het verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie
Tom Postmes tijdens het verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie © Mario Miskovic/RTV Noord
Toenmalig NCG-medewerker en woordvoerder Henri Kruithof zou wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen hebben proberen te beïnvloeden. In een gesprek met wetenschappers zou hij zich fysiek intimiderend hebben gedragen.
Dat verklaarde hoogleraar Tom Postmes van de RUG tijdens de vijfde verhoordag van de parlementaire enquête gaswinning Groningen onder ede. Postmes is hoogleraar sociale psychologie en deed onderzoek naar de mentale gezondheid van inwoners van het aardbevingsgebied.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. In 2016 worden de eerste resultaten gepubliceerd. Om ‘de puntjes op de i te zetten’ gaat Postmes in gesprek met Kruithof.
Hij zei: je moet een ding héél goed weten, Groningen is veilig!
Tom Postmes - Onderzoeker RUG
Kruithof heeft op dat moment een hoge positie bij de Nationaal Coördinator Groningen. Hij werkt op de Haagse dependance en is verantwoordelijk voor de Haagse contacten en belangenbehartiging van de NCG. Hij wil dat de onderzoekers duidelijker onderscheid maken tussen fysieke veiligheid en de ervaren veiligheid.
‘In die bijeenkomst kreeg ik toch het gevoel dat ik geacht werd mijn resultaten op een andere manier op te schrijven’, verklaart Postmes tegenover de enquêtecommissie. ‘Die persoon vond het heel belangrijk dat wij in ons rapport duidelijk zouden maken dat dat echt twee héél andere dingen waren. En die gedroeg zich daarbij fysiek intimiderend. Hij stond als een alfa-aap over mee heen gebogen en zei: je moet een ding héél goed weten, Groningen is veilig!’
Later in het verhoor werd duidelijk dat het om de in Haagse kringen bekende Henri Kruithof gaat.
Bekijk hier hoe Tom Postmes vertelt over de intimidatie:
'NCG'er stond als een alfa-aap over me heen'

‘Geen idee of ik hem gesproken heb’

In een reactie zegt Kruithof, destijds werkzaam als adviseur public affairs bij de NCG, 'geen idee' te hebben of hij Postmes op 14 juli 2016 in Den Haag heeft gesproken. 'Ik ga niet uit mijn geheugen putten over iets van zes jaar geleden', aldus Kruithof.
Hij zegt daar iets over te kunnen meedelen als hij eerst bij de NCG de agenda en e-mails uit die tijd kan inzien. Kruithof voegt er aan toe dat 'het behoorlijk ingewikkeld is om dat elektronisch op te diepen.'
Wie is oud-spindoctor Henri Kruithof?
Henri Kruithof uit Eelde is communicatiemanager. Na zijn werk als redacteur bij twee dagbladen wordt hij in 1993 voorlichter van het Ministerie van Ministerie van OCW en daar ook plaatsvervangend directeur. Vanaf 1993 is Kruithof acht jaar woordvoerder van de minister van LNV. In 2005/2006 wordt hij tijdelijk hoofd voorlichting van de VVD-fractie. Van oktober 2010 tot mei 2015 is hij bij die partij de spindoctor van Mark Rutte.

Hans Alders houdt zijn directeuren 'in toom'

De onderzoekers herschrijven de aanbevelingen en conclusies om het verschil tussen fysieke en ervaren veiligheid te verhelderen. Want, zo merkt Postmes op, Kruithof had ook een aantal ‘hele goede punten in zijn feedback’.
Naar aanleiding van de intimidatie doet de hoogleraar wel zijn beklag bij NCG-baas Hans Alders. ‘Hij zei: ga door, doe je onderzoek. Dan houd ik mijn directeuren wel in toom. Daarna is het ook nooit meer gebeurd.’