Deze dag: Rooie Rinus is jarig!

Frank den Hollander is jarig (65)
Frank den Hollander is jarig (65) © RTV Noord
Frank den Hollander kwam bijna een halve eeuw geleden uit Zeeland naar Groningen. Om Engels te studeren. Hij vond in Peter de Haan een maatje om mee te lachen en muziek te maken. Het duo is als ‘Rooie Rinus en Pé Daalemmer’ inmiddels wereldberoemd van Lauwerszee tot Dollard tou. ‘Rooie Rinus’ is vandaag 65 jaar geworden.
Boek van de stapel, stempel erin
Nummer op de plakker, nummer binnenin
Plakker op de rug, kaartje in de bak
Tevreden zucht: hehhhh…als ik de volgende pak
Frank den Hollander is bezig met zijn laatste werkdagen als bibliothecaris bij de universiteit. Een 'geweldige baan, met leuke collega’s'. Geen seconde spijt van gehad, de afgelopen veertig jaar. Maar de kans om er eerder mee op te houden heeft hij gegrepen: 'Rustig opstaan, de dag plannen. Je hebt meer lucht.' Hij gaat ook veel met muziek bezig. En: 'In eigen huis het archief op orde brengen, al die afleveringen van Mussengang eindelijk eens goed ordenen.' De bibliothecaris werkt binnenkort alleen nog thuis.
'Een goed duo moet om elkaar kunnen lachen', zegt Peter de Haan over veertig jaar Pé en Rinus. 'En je moet het goed met elkaar kunnen vinden.' Ze treden nu meer dan veertig jaar samen op. Liefde voor muziek is ook wat ze verbindt. Muziek met soms een knipoog, zoals van Louis Prima. En de pure popmuziek: ze houden allebei van The Kinks. Peter heeft in Londen covers gespeeld van die legendarische band in een pub, pal tegenover het huis van Ray Davies, de beroemde voorman. Die kwam kijken. En praten, een avond lang. Onvergetelijke ervaring.
Zo doe ik mijn werk, op de bibliotheek
Dat gaat zo steeds maar door: week in week
Uit en in juli neem ik twee weken vakantie
Soms naar Griekenland maar soms ook naar een ander landsie
Frank is naar eigen zeggen nog altijd 'verliefd op de provincie Groningen'. Dat gebeurde in die beginjaren vanzelf: door het optreden met Peter zag hij overal de dorpshuizen, de braderieën en later de schouwburgen. Genoot van het prachtige landschap. Door het voetballen bij Helpman kwamen ze in alle dorpen terecht. De derde helft was belangrijk. Hij bewoonde een studentenhuis, bevolkt door echte Groningers, uit de Kanaalstreek. De liefde voor de streektaal en het spreken ervan, werd hem dagelijks bijgebracht.
Vanavond viert hij zijn verjaardag op een feest in Stad. Hij zal er wel een uurtje tussenuit piepen, om met Peter in het der Aa-theater een uurtje mee te spelen met liedjes van de Kinks, want deze avond wordt er daar een ode aan de grote Engelse band gebracht.
Jawel dat ik me met mijn baan best vermaak
Je ontmoet veel leuke mensen en wat je ook doet is best nog vaak
Heel dankbaar werk want soms is er opeens een man
Of vrouw die dankzij mij zomaar een boek vinden kan!
Frank den Hollander is trots op de laatste CD. Live, opgenomen in theater Geert Teis. Met de 'geweldige band' die ze nu hebben, 'de beste ooit'. In september spelen ze in poptempel VERA. Nog zo’n droom. Het is allang stijf uitverkocht. Rooie Rinus is 65. En nog lang niet uitgespeeld. Fijne verjaardag.