Tijdelijke brug in Ellerhuizen aangelegd tijdens herstel karakteristieke brug

De karakteristieke Ellerhuizerbrug over het Boterdiep
De karakteristieke Ellerhuizerbrug over het Boterdiep © Provincie Groningen
Het verkeer over de N994 tussen Bedum en Groningen rijdt vanaf september via een tijdelijke brug over het Boterdiep. Deze tijdelijke brug wordt aangelegd wegens de renovatie van de Ellerhuizerbrug.
Het herstel van de monumentale brug in buurtschap Ellerhuizen start in september en duurt zeven maanden. In die periode blijft de brug gestremd voor de scheepvaart. De provinciale weg blijft de hele periode gewoon begaanbaar, net als de fietsbrug over het Boterdiep die onderdeel is van de Doorfietsroute Groningen-Bedum.
De noodbrug komt zestig meter ten zuiden van de huidige brug te liggen, ter hoogte van de manege, en is geschikt voor zowel autoverkeer, landbouwvoertuigen als bussen. De bouw van de noodbrug en de tijdelijke weg begint eind augustus.

Overlast voor omgeving beperkt

Volgens de provincie blijft de overlast voor de omgeving beperkt. Wel gaat bij de brug een snelheidsbeperking van eerst 50 en later 30 kilometer per uur gelden. Daarnaast komt de bushalte bij de brug tijdens de werkzaamheden te vervallen en kan verkeer vanaf de N994 de Willemsstreek niet in rijden.