'Keti Koti leeft ook steeds meer in Groningen'

Keti Koti in de der Aa-kerk in Stad
Keti Koti in de der Aa-kerk in Stad © Steven Radersma/RTV Noord
Het is vandaag de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Voor het eerst sinds het uitbreken van het coronavirus kan er weer publiek aanwezig zijn. Ook in Groningen wordt volgens het 'Comité 30 juni/1 juli' steeds meer stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij.
De slavernij is precies 159 jaar geleden afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Roberto Refos van het Comité 30 juni/1 juli merkt dat er steeds meer belangstelling is voor Kitti Kotti, zoals je Keti Koti uitspreekt.
'Het is echt fantastisch om mee te maken. Dat was onze ambitie ook: stukje bewustwording, want ook voor ons was het tot voor kort onbekend dat Groningen een slavernijverleden had.'
Roberto Refos over de aandacht voor Keti Koti:
'Keti Koti leeft ook steeds meer in Groningen'
Op negen locaties in de stad Groningen wordt Keti Koti herdacht en gevierd, zoals in de der Aa-kerk. Daar is muziek, wordt kleurige kleding gemaakt en is er veel eten uit diverse keukens. 'Men heeft er naar gestreefd om zoveel mogelijk producten uit de voormalige koloniën van Nederland te laten proeven', zegt Refos.