Taakstraf voor wapenverzameling in tattooshop Stadskanaal

Het pand op de rand van Stadskanaal en Nieuw-Buinen, waar de wapens werden gevonden
Het pand op de rand van Stadskanaal en Nieuw-Buinen, waar de wapens werden gevonden © Persbureau Meter
Een 57-jarige man uit Stadskanaal moet voor het in het bezit hebben van een enorme wapenverzameling een taakstraf van 240 uur uitvoeren. De rechter legde de man ook een celstraf van 364 dagen op, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. De man heeft vier dagen in voorarrest gezeten.
De agenten keken hun ogen uit toen ze na een anonieme melding de woning van de Kanaalster binnenstapten. Wapens en munitie lagen door het hele huis verspreid.

Ook in de tattooshop

Ook in de tattooshop van de man lag een flinke hoeveelheid, open en bloot. Daartussen zat ook verboden materiaal zoals een stroomstootwapen, een boksbeugel en pepperspray. Het grootste deel van de verzameling was afkomstig van een erfenis, zei de man. Hij kon dit uit emotionele overweging niet wegdoen.

Schietklare vuurwapens

Twee vuurwapens waren schietklaar. Dat maakte de zaak wel ernstiger, vindt de rechter. De man naar de gevangenis sturen vindt de rechter geen goed idee, omdat de Kanaalster verder geen strafblad heeft op dit gebied. De meeste wapens waren (op onjuiste wijze) onklaar gemaakt.
De door het Openbaar Ministerie (OM) voorgestelde taakstraf van 240 uur nam de rechter over. Een voorwaardelijke celstraf van een half jaar, zoals de officier van justitie eiste, is te weinig voor een dergelijke ernstige zaak. De rechter verhoogde dat voorwaardelijke deel naar een jaar.

Vrijgesproken van harddrugsbezit

De man stond ook terecht voor in het bezit hebben van harddrugs. Op zitting vroeg het OM op dit onderdeel de man vrij te spreken. De Kanaalster verklaarde dat de drugs van de kinderen waren die in zijn huis opgroeien. De rechtbank was het daarmee eens en veroordeelde de man alleen voor de verboden wapenverzameling.