Rechter: Steken met priem tijdens verkeersruzie was uiting van angst

Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen
Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen © ANP
Een 24-jarige man uit Veendam krijgt geen straf opgelegd voor het steken met een priem tijdens een verkeersruzie. Dit gebeurde volgens de rechter in een hevige gemoedstoestand: namelijk angst.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden voor poging tot doodslag een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Plotseling remmen

De Veendammer moest in november 2020 op de Kielsterachterweg remmen voor een auto die ineens invoegde, zei hij eerder tegen de rechter. De man seinde en toeterde en haalde de andere auto in. Hij trapte vervolgens op de rem: 'Als antwoord op zijn onverantwoord gedrag'. Hij reed verder naar zijn vriendin in Foxhol.

Paniek bij achtervolging

De wagen achter hem achtervolgde hem. In paniek belde de Veendammer zijn vriendin. Bij haar woning stapte hij uit. Ook de bestuurder van de volgauto stapte uit. Er ontstond een woordenwisseling. De Veendammer pakte een priem uit het dashboardkastje. De ruzie leek even over, toen de andere man weer in zijn auto wilden stappen.

'Geen slimme actie'

De Veendammer schold de bestuurder van de andere auto uit. 'Dat was geen slimme actie', meende de rechter. De 24-jarige man kreeg een flinke tik en viel daardoor over een hekje op de grond. Beide mannen raakten slaags, waarbij de Veendammer om zich heen maaide en de ander met de priem in de oksel stak. Het slachtoffer liep een klaplong op.