Staatsbosbeheer verbiedt optreden De Noorderlingen uit Stad op FestiValderAa

De Noorderlingen op FestiValderAa in 2017
De Noorderlingen op FestiValderAa in 2017 © ANP
Theatergroep De Noorderlingen uit de stad Groningen kan niet optreden tijdens FestiValderAa in Schipborg. Staatsbosbeheer heeft de voorstellingen verboden, omdat die gepland zijn binnen Natura 2000-gebied.
FestiValderAa bevestigt de afgelasting, meldt RTV Drenthe.
Het festival dacht dat het om particulier terrein ging. De eigenaar hiervan heeft toestemming verleend voor de optredens, meldt een woordvoerder. Het bleek onjuist, want het is beschermd natuurgebied, onder verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. 'Die heeft de stekker eruit getrokken.'

Graag geziene gasten

De organisatie betreurt de gang van zaken, omdat De Noorderlingen uit Stad altijd erg graag geziene gasten waren. 'Ze spelen hier zo goed als elk jaar, en hebben een hele grote achterban. Echt een geliefd en goed bezocht onderdeel van het festival.'
De theatergroep bestaat uit jongeren, van rond de achttien jaar. Veel van hen willen daadwerkelijk een theateropleiding volgen.

Rest mag van rechter gewoon doorgaan

De overige activiteiten tijdens het festival staan niet ter discussie, laat de woordvoerder weten. Ruim een week geleden werd duidelijk dat het festival definitief door kon gaan, nadat vijf Schipborgers aan de rechter vroegen de natuurvergunning in te trekken. Zij vinden dat het festival in Drentsche Aa-gebied te veel schade veroorzaakt voor de natuur. De rechter ging daar niet in mee.
FestiValderAa is donderdag begonnen, en duurt nog tot en met zondag.