FC Groningen op de Veluwe met 2-1 te sterk voor PAOK Saloniki

FC Groningen viert de fraaie treffer van Irandust
FC Groningen viert de fraaie treffer van Irandust © Orange Pictures
FC Groningen heeft zaterdagmiddag in Wenum-Wiesel (bij Apeldoorn) gewonnen van PAOK Saloniki. De Trots van het Noorden was op de zonnige Veluwe met 2-1 te sterk voor de Grieken, dankzij treffers van Daleho Irandust en Michael de Leeuw.
Voor de ploeg van kersvers FC-trainer Frank Wormuth was het in de voorbereiding op seizoen 2022/2023 de eerste tegenstander van formaat. Vorige week werd met 5-0 in en tegen Loppersum gewonnen.

Voltallige selectie

Wormuth had na zijn tweede voorbereidingsweek weer de beschikking over een voltallige selectie. Daniël van Kaam en Paulos Abraham schoven afgelopen week aan, terwijl een paar dagen geleden ook Tomas Suslov en Jørgen Strand Larsen zich weer meldden. Vanwege internationale verplichtingen mochten de vier wat langer vakantie vieren.
'Nu gaat het echt beginnen', zei de coach vooraf. Hij had het plan opgevat om al zijn 22 spelers speeltijd te gunnen, door voor en na rust met twee verschillende elftallen te spelen. Dat plan viel na een kleine twintig minuten al een beetje in het water, doordat aanwinst Liam van Gelderen geblesseerd uitviel.
Belangrijkste opdracht die de Duitse coach zijn ploeg had meegegeven: Gegenpressung, ofwel omschakelen, storen bij balverlies. Daarop was de hele week getraind.
Ragnar Oratmangoen aan de bal tegen PAOK.
Ragnar Oratmangoen aan de bal tegen PAOK. © Orange Pictures

Paal en lat

De Grieken, die vorige week oefenden tegen Go Ahead Eagles en toen met 4-0 wonnen, toonden zich aanvankelijk wat gevaarlijker. Zo raakte PAOK voor rust de paal en na de pauze de lat. Vier minuten na rust namen de Grieken via Giannis Konstantelias zelfs een voorsprong, 0-1.
FC Groningen liet zich echter niet onbetuigd en begon tegen het einde van de wedstrijd aan te dringen. Dat resulteerde een klein kwartiertje voor het einde in de gelijkmaker. Daleho Irandust verschalkte de Griekse doelman met een fraaie boogbal: 1-1.
Bekijk hier de gelijkmaker van Daleho Irandust:

Koek niet op

Maar daarmee was de Groninger koek nog niet op. In de 82ste minuut reageerde Michael de Leeuw alert, toen de Griekse goalie een voorzet van Paulos Abraham voor zijn voeten tikte: 2-1. Het bleek de winnende treffer.
Bekijk hier de winnende treffer van Michael de Leeuw:
Trainingskamp in Duitsland
FC Groningen gaat komende week op trainingskamp in Duitsland. Volgende week zaterdag oefent de ploeg in Hannover tegen Hannover 96, dat uitkomt in de 2. Bundesliga.
Op het YouTube-kanaal van PAOK Saloniki is de samenvatting te zien.