Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en kabinet

Johan Remkes
Johan Remkes © RTV Noord
Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de reactie uit de agrarische sector op de stikstofplannen.
Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het is de bedoeling dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.
'De benoeming van een onafhankelijk gespreksleider is belangrijk om beter begrip te krijgen voor elkaars zorgen en emoties', meldt het ministerie van Landbouw.

Bestuurlijk zwaargewicht

Remkes (VVD) is een bestuurlijke duizendpoot. Sinds begin dit jaar is hij voorzitter van Nationaal Programma Groningen. Ook leidt hij de commissie die onderzoek doet naar de meerkosten bij de verbouwing van de zuidelijke ringweg in Groningen. Eerder was hij onder meer minister, vicepremier, staatssecretaris, commissaris van de Koning, waarnemend burgemeester en gedeputeerde. Verder was hij informateur van het huidige kabinet.

Bekend met stikstofdossier

Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.