Tegenstanders asielbeleid demonstreren bij poort azc Ter Apel

De demonstranten van Pegida
De demonstranten van Pegida © Persbureau Groningen
Zo'n twintig aanhangers van de anti-islam groepering Pegida hebben zondagmiddag geprotesteerd tegen onder meer het asielbeleid in Nederland. Tegelijkertijd werd op dezelfde locatie een tegendemonstratie gehouden door ruim dertig demonstranten van meerdere activistische organisaties uit onze provincie.
De demonstratie vond plaats voor de ingang van het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De Pegida-aanhangers hadden een vak toegewezen gekregen en een aantal meter verderop konden de tegendemonstranten hun geluid laten horen in een eveneens afgezet vak. De demonstranten stonden daardoor zowel letterlijk als figuurlijk lijnrecht tegenover elkaar.

Half uur aan het woord

Pegida-voorman Edwin Wagensveld was ook aanwezig en nam ruim een half uur, onafgebroken, het woord. Hij haalde niet alleen het asielbeleid in Nederland aan, maar liet ook zijn onvrede horen over het stikstofbeleid van de regering.
Pegida liet naast z'n voorman nog meerdere mensen het woord voeren. De speeches, die werden versterkt met een geluidsinstallatie, werden door de tegendemonstranten beantwoord met leuzen en gezang.
Waar Pegida duidelijk maakte dat ze niet op vluchtelingen zaten te wachten, daar lieten de tegendemonstranten weten dat die juist wél welkom zijn in Nederland.

'Koran verbranden bij volgende demo'

Opmerkelijk was dat Wagensveld liet weten dat hij De Koran zal gaan verbranden bij een volgende demonstratie in Ter Apel.
De tegendemonstratie
De tegendemonstratie © RTV Noord
Pegida startte rond 13.00 uur met muziek en speeches en om 15.00 uur pakte de groep z'n spullen weer in. Met het vertrek van Pegida kwam er aan zowel de demonstratie als de tegendemonstratie een einde.

Geen noemenswaardige ingrepen

De politie was zichtbaar aanwezig, maar heeft geen noemenswaardige ingrepen hoeven plegen. Tegenstanders probeerden elkaar wel twee keer op te zoeken, maar dat werd snel in de kiem gesmoord.