Patrouille op Zuidlaardermeer: ‘Meneer, u heeft uw dodemanskoord niet om’

Luck van Ellen (links) en Koos Tegelaar.
Luck van Ellen (links) en Koos Tegelaar. © Martijn Folkers/RTV Noord
De recreatievaart in de provincie Groningen werd afgelopen weekend aan een controle onderworpen. De inspecteurs van de provincie Groningen zijn echter rechtvaardig en coulant tegelijk. ‘De veiligheid staat voorop.’
Het zonnetje schijnt, het is dorstig weer en het water kabbelt rustig tegen Thomas van Seerat aan. Pal naast de oude krijger ligt het inspectieschip van de provincie, met daaraan gekoppeld een speedboot. De inspecteurs gaan de binnenwateren op, vandaar dat de speedboot in gereedheid wordt gebracht.
Aan boord zitten twee ervaren mannen. Koos Tegelaar en Luck van Ellen zijn voor de recreatieschippers vandaag het gevreesde duo. De mannen weten van wanten, want ze kennen hun pappenheimers. Want alhoewel de controle van de recreatievaart gepland is en redelijk geheim gehouden, weten ze dat de recreatieschippers wel eens snel gewaarschuwd kunnen zijn.

'Soort kat-en-muis-spel'

‘Vroeger ging er altijd een vlag in top wanneer we eraan kwamen’, lacht Tegelaar. ‘Nu wordt er snel een boodschap op social media verspreid of waarschuwen ze elkaar via whatsappgroepen. Het is een soort kat-en-muis-spel.’
'Het is een soort kat-en-muis-spel'
Ondanks het mooie weer is het rustig op het Zuidlaardermeer. Het haviksoog van Van Ellen volgt ieder bootje dat passeert en ook Tegelaar probeert op afstand in te schatten wie er te hard vaart. Verschillende booteigenaren komen er met een waarschuwing vanaf.
Twee mannen die te hard varen en een aantal zaken niet op orde hebben krijgen wel een bekeuring. ‘U heeft uw dodemanskoord niet om, zie ik?’, vraagt Van Ellen aan een van de overtreders. De ander zit op de stoelleuning voor meer overzicht, maar heeft geen reddingsvest aan.
De patrouille komt een pontje tegen
De patrouille komt een pontje tegen © Martijn Folkers/RTV Noord

Verschillende punten

Naast snelheid en het niet dragen van het dodemanskoord controleren de heren op de aanwezigheid van een vaarbewijs mits dat nodig is, of de bestuurder van de boot alcohol heeft genuttigd en of het vaartuig eventueel gestolen is of niet. De handhavers van de provincie mogen eventuele alcoholovertreders niet vasthouden, in dat geval moeten ze de waterpolitie inschakelen.
Na enkele uren te hebben rondgevaren op het Zuidlaardermeer vaart de PW20 richting de binnenstad. De controleurs zijn content met de dag. ‘Ons doel is wel bereikt’, zegt Van Ellen. ‘We hebben toch nog een paar excessen eruit gehaald en mensen met een snelle motorboot voorlichting gegeven. We zijn wel tevreden over deze dag.’