Boerenacties op maandag: 'De opkomst gaat echt heel groot worden'

Protesterende boeren tegen stikstofplannen, afgelopen week bij Nieuweschans
Protesterende boeren tegen stikstofplannen, afgelopen week bij Nieuweschans © Marco Grimmon/RTV Noord
De omvang van de boerenprotesten die maandag gaan plaatsvinden is nog onduidelijk. 'Maar de opkomst gaat echt heel groot worden', belooft Farmer Defence Force-voorman Mark van den Oever. Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwen alvast voor chaos op de wegen.
De Koninklijke Marechaussee heeft eenheden en materieel paraat om in te kunnen grijpen als boeren luchthavens willen blokkeren. Defensie heeft vrachtwagens klaarstaan om in beslag genomen trekkers af te voeren, meldt de NOS.

'Hou rekening met extra reistijd'

Omdat er in chatgroepen wordt opgeroepen tot langzaamaanacties op wegen, waarschuwt Rijkswaterstaat automobilisten alvast rekening te houden met vertraging. 'We adviseren weggebruikers daarom maandag de hele dag rekening te houden met extra reistijd en vertraging.'
Een RWS-woordvoerder roept zelfs op om thuis te werken. 'Er zijn voldoende signalen om dit advies nu al te geven', zegt hij.

'Check de verkeersinformatie'

Ook de ANWB waarschuwt automobilisten: 'Wie maandag de weg op gaat moet rekening houden met boerenprotesten. Waar en wanneer precies wordt gedemonstreerd is niet bekend. Check morgen vlak vóór vertrek de verkeersinformatie.'
Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) houdt maandag rekening met de aangekondigde grootschalige protesten. Mensen die door mogelijke wegblokkades niet naar hun rijexamen kunnen komen of te laat zijn, krijgen binnen afzienbare tijd en zonder extra kosten een nieuwe examenmogelijkheid, laat het CBR weten.

Oprecht geen weet van de omvang

De acties worden pas vlak voor aanvang bekend gemaakt. Ook FDF zegt geen idee te hebben wat er precies gaat gebeuren. Wel zegt leider Van den Oever in een videoboodschap dat er een 'megaprotest' gaat komen.
'Ik hoor veel rumoer in chatgroepen', zegt Van den Oever, 'de opkomst gaat echt heel groot worden. Als je naar het ziekenhuis moet, zorg dat je over de vluchtstrook gaat, doe je verhaal, dan mag je er meteen door.' FDF zegt dat het zelf 'uiteraard helemaal niks organiseert'.
Die acties mogen van ons op het randje zijn, maar we roepen wel op om de wet te respecteren
Woordvoerder Agractie
De videoboodschap van Mark van den Oever dit weekend:
Ook een woordvoerder van Agractie zegt tegen de NOS dat er niets bekend is over het programma van maandag. 'We hebben oprecht geen weet van de omvang van de acties morgen. We weten dat er van alles aankomt, maar het gaat allemaal via appgroepen van mensen onderling. Die acties mogen van ons op het randje zijn, maar we roepen wel op om de wet te respecteren.'

Vliegveld Eelde: Ontzie ons

Op basis van eerdere berichtgeving, maakt vooral de reis- en logistiekbranche zich zorgen over oponthoud en vertraging. Luchthavens werden genoemd als mogelijke actielocaties.
Groningen Airport Eelde zei zondagmorgen begrip te hebben voor de boeren, maar wees op ‘haar diensten van algemeen maatschappelijk belang, zoals de inzet van de traumahelikopter, de ambulancedienst én de donorvluchten voor het UMCG.’ Het vliegveld vroeg de noordelijke boeren bovendien 'om de noorderling van zijn of haar vakantie te laten genieten.’