Liveblog boerenacties: Trekkers op viaduct over A7 bij Westpoort • Grensovergang bij Ter Apel weer geblokkeerd

Trekkers op het viaduct over de A7 bij industrieterrein Westpoort
Trekkers op het viaduct over de A7 bij industrieterrein Westpoort © Patrick Wind
Circa twintig boeren die sinds woensdagmorgen 9.00 uur bij Groningen Airport Eelde protesteren zijn onderweg naar een andere locatie. Welke is nog onduidelijk. Het protest op het vliegveld was in het bijzijn van burgemeester Thijsen van Tynaarlo en ging er gemoedelijk aan toe.
In dit liveblog lees je de nieuwste update bovenaan.

16.00: Trekkers in centrum, vervolgens naar Westpoort

Boeren met trekkers hebben zich gedurende enige tijd verzameld in de Groningse binnenstad. Ze zijn in een stoet over het Zuiderdiep door de Gelkingestraat naar de Grote Markt gereden. Na een tijdje op de Grote Markt te hebben gestaan, keerden ze om en reden ze weer richting Gelkingestraat.
De trekkers stonden gedurende enkele minuten op de Grote Markt
De trekkers stonden gedurende enkele minuten op de Grote Markt © Patrick Wind
Het gaat om ongeveer twintig trekkers. Achter sommige trekkers hangen aanhangers.
Rond 16.15 uur reed de stoet over het Hoendiep richting Hoogkerk. Vermoedelijk verzamelen ze zich op een viaduct over de A7 bij industrieterrein Westpoort. Bij de acties van 15 juli stond een aantal boeren met trekkers op hetzelfde viaduct.
Trekkers in de Gelkingestraat
Trekkers in de Gelkingestraat © Patrick Wind

15.20: Boeren breken op in Eelde

De circa twintig boeren die sinds woensdagochtend 09.00 uur protesteren bij Groningen Airport Eelde zijn vertrokken.
Boerenprotest op Groningen Airport Eelde

15.15: Grensovergang bij Ter Apel opnieuw geblokkeerd

De grensovergang bij Ter Apel is op dit moment geblokkeerd door demonstranten. Volgens een correspondent van Noordernieuws is de Duitse politie op dit moment ter plaatse en in gesprek met de actievoerders. Eerder deze week werd de grens met Duitsland ook geblokkeerd door een proteststoet.
Demonstranten in gesprek met de Duitse politie
Demonstranten in gesprek met de Duitse politie © Noordernieuws

10.20: Protest bij vliegveld Eelde: heel gezellig, wachten op de barbecue

Het gaat er bij het protest op Groningen Airport Eelde heel gemoedelijk aan toe, ziet verslaggever Jeroen Willems. 'Er is een biertafel, er worden eitjes gebakken en er is een muziekje bij.' Het wachten is op de barbecue. Zodra die er is, schuift ook burgemeester Marcel Thijsen aan, liet hij weten.
Het is vooral een actie voor de bühne, constateert Willems: 'Er staan weliswaar drie trekkers voor de deuren, maar aan de zijkant kun je nog steeds naar binnen. Ook de directeur van het vliegveld vindt het eigenlijk wel prima, zolang de zaken niet uit de hand lopen.'
Protest in Eelde: 'Of de uitstoot van vliegvelden meerekenen, of het hele plan van tafel'

9.50: UMCG: 'We gaan ervan uit dat iedereen de afspraken respecteert'

'De marechaussee houdt de spoeduitgang vrij en er is afgesproken dat de boeren niet op de landingsbaan komen', tweet het UMCG. 'We gaan ervan uit dat iedereen deze afspraken respecteert zodat ons Mobiel Medisch Team gewoon zijn werk kan doen.'

9.10: Boeren verzamelen zich bij vliegveld Eelde

Even na negen uur hebben de eerste boeren zich bij Groningen Airport Eelde verzameld. Er reden zo'n vijftien trekkers, waarvan sommige met aanhanger, het terrein op en parkeerden voor de hoofdingang. Ook is er een vrachtwagen bij. Enkele van de trekkers staan met de neus pal tegen de ingang geparkeerd.
De sfeer is gemoedelijk
De sfeer is gemoedelijk © Jeroen Willems/RTV Noord
Volgens eerdere berichten worden zo'n duizend demonstranten verwacht. 'Maar dat aantal komt niet van mij', zegt burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo. De sfeer op het voorterrein van het vliegveld, waar boeren een koffiehoek hebben ingericht, is gemoedelijk.
Bij aankomst kregen de boeren demonstratieregels overhandigd. Thijsen: 'De belangrijkste is dat de landingsbaan vrij blijft.' Volgens de marechaussee zijn er woensdag geen commerciële vluchten.
Protesterende boeren in gesprek met de marechaussee en burgemeester Thijsen van Tynaarlo
Protesterende boeren in gesprek met de marechaussee en burgemeester Thijsen van Tynaarlo © ProNews

8.35: Burgemeester op weg naar Eelde: 'Afgesproken dat het voornamelijk ludiek zal zijn'

Burgemeester Thijsen van Tynaarlo zal woensdag aanwezig zijn bij de boerenactie op Groningen Airport Eelde. Hij spreekt, onderweg naar het vliegveld, de verwachting uit dat de protesten van de boeren 'rustig zullen verlopen'.
'Er is', zegt Thijsen, 'afgesproken dat de boeren niet de landingsbaan op zullen gaan. Als die namelijk bezet wordt, dan moet het vliegveld dicht. En dan kan de traumahelikopter niet vliegen en kunnen donorvluchten niet landen. De agrariërs hebben daar begrip voor.'
De acties zullen zich volgens verwachting dus beperken tot de aankomst- en vertrekhal. Thijsen: 'Er zal enige overlast zijn voor de passagiers, maar ik verwacht niet dat er vluchten gemist gaan worden. Er is afgesproken dat het voornamelijk zal gaan om ludieke acties, waarbij de agrariërs hun punt kunnen maken. Niemand, ook de agrariërs niet, is uit op escalaties.'
Machteloos voelt Thijsen zich niet: 'Als de afspraken niet nagekomen worden en de landingsbaan toch wordt bezet, dan zal de marechaussee ingrijpen.'
Groningen Airport Eelde heeft maatregelen genomen tegen de boerenacties
Groningen Airport Eelde heeft maatregelen genomen tegen de boerenacties © Persbureau Groningen

23.45: Brug bij Gaarkeuken hele nacht open voor scheepvaart

De stremmingen voor de scheepvaart in het Prinses Margrietkanaal, de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl, zijn voorbij. De brug bij Gaarkeuken kan weer open en blijft de hele nacht openstaan, meldt Rijkswaterstaat. De brug werd sinds maandagochtend geblokkeerd door boeren met tractoren die protesteerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Gemiddeld varen er dagelijks 45 beroepsschepen door het kanaal. In totaal zo'n negentig beroepsvaartuigen hebben last van de stremming. De brug blijft nu de hele nacht openstaan om de verloren gegane tijd voor de beroepsschippers in te halen, aldus Rijkswaterstaat.

23.25: Boeren zetten koers naar Groningen Airport Eelde

Boeren hebben aangekondigd woensdagochtend actie te gaan voeren bij Groningen Airport Eelde. Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo gaat ervanuit dat de actie ordentelijk verloopt, zo laat hij weten. Lees er hier meer over.

21.35: Zware mat op brug Gaarkeuken verwijderd

De gemeente Westerkwartier heeft dinsdagavond toch nog een vrachtwagenchauffeur kunnen vinden die bereid was om de zware mat over de brug bij Gaarkeuken weg te halen. Eerder op de avond weigerden meerdere chauffeurs om mee te werken. Door het verwijderen van de mat is de brug weer te bedienen om de scheepvaart door te laten. Volgens een omstander ter plaatse leidde het verwijderen van de mat wel voor wat rumoer.
De mat wordt van de brug bij Gaarkeuken verwijderd
De mat wordt van de brug bij Gaarkeuken verwijderd © Auke Mulder/112 Groningen

21.00: Zware mat hindert brug Gaarkeuken

Nadat de boeren begin dinsdagavond de brug bij Gaarkeuken verlieten, leek niets de scheepvaart in de weg te staan om hun reis te vervolgen, maar dat bleek ijdele hoop. Boeren lieten een zware mat op de brug achter, die door het gewicht niet eenvoudig te verslepen is. Een chauffeur van een vrachtwagen met een grijper was daartoe in staat, maar weigerde de klus te klaren omdat hij veel boeren als klant heeft. En dat antwoord kreeg de gemeente Westerkwartier, die de mat wil laten verwijderen, van meer bedrijven te horen.
De zware mat op de brug bij Gaarkeuken
De zware mat op de brug bij Gaarkeuken © Martin Drent/RTV Noord
'Dus ligt de mat er nog steeds en het is lastig om die weg te krijgen',zegt Rijkswaterstaat. De brug is daardoor nog altijd niet in werking. 'Als dat wel het geval is gaan we eerst de schepen bij Gaarkeuken doorlaten, dat duurt zo’n zes uur. Dus we vragen de scheepvaart om daar rekening mee te houden', aldus Rijkswaterstaat. Zij schatten in dat het minimaal 24 uur kost om vaarweg weer op orde te hebben.

18.10: Boeren verlaten brug bij Gaarkeuken

De brug bij Gaarkeuken is dinsdagavond rond 18.10 uur weer vrijgegeven door boeren. Luid toeterend verlieten de overgebleven trekkerbestuurders de brug, die zij ruim 36 uur bezet hebben gehouden. Daarmee hebben zij, iets later dan exact de bedoeling was, gehoor gegeven aan de oproep van burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier om de brug weer vrij te geven. Hierdoor kan de scheepvaart weer hervat worden.

17.00: Burgemeester stelt ultimatum aan boeren Gaarkeuken

Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier heeft de protesterende boeren op de sluis van Gaarkeuken een ultimatum gesteld. Om 18.00 uur moet de brug ontruimd zijn. Van der Tuuk had vanmiddag een gesprek met de boeren op de sluis. De burgemeester hoopt dat de boeren vrijwillig vertrekken.

16.00: Chronisch zieke Marij vindt blokkades onverantwoord

Boeren die distributiecentra van supermarkten blokkeren, moeten beseffen dat ze daar ook kwetsbare mensen mee raken. Dat stelt Marij de Vos uit Stad. Ze is chronisch ziek en kan niet zelf boodschappen doen. Door de blokkades werd haar eigen bestelling gisteravond plots geannuleerd. Haar oproep om een tas met boodschappen te brengen, werd vervolgens vaak gedeeld.
De Vos stuurde het bericht de wereld in om aandacht te vragen voor lotgenoten. 'Denk even na wie je ermee kan treffen. Mensen die afhankelijk zijn van boodschappen voor iets belangrijks als voedsel, kunnen echt in de problemen komen. Ik vind dat je dit niet kunt verantwoorden.' De Vos, die wel sympathie zegt te hebben voor de boerenacties, kreeg haar boodschappen uiteindelijk via een andere bezorgdienst alsnog in huis.

15.30: Zoutproducent kiest voor omweg via Noordzee

Het boerenprotest bij Gaarkeuken heeft gevolgen voor zoutproducent Nobian uit Delfzijl. Het bedrijf vaart normaal gesproken continu met vijf binnenvaartschepen tussen Delfzijl en Rotterdam, maar de boeren onderbreken die stroom. Op dit moment liggen er twee schepen met zout vast voor Gaarkeuken. De lading is bestemd voor de chloorfabriek van Nobian in Rotterdam.
Volgens woordvoerder Harry Jasken zorgt dat niet direct voor een nijpende situatie in Rotterdam. Maar om erger te voorkomen, kiest Nobian nu voor een omweg via de Noordzee. 'Het was even de vraag of we een zeeschip tot onze beschikking hadden en of de haven van Rotterdam dat kon ontvangen, maar dat blijkt allemaal te kunnen', zegt Jasken.
De schepen met zout die voor Gaarkeuken liggen te wachten, blijven daar tot de stremming voorbij is.

14.20: Lege schappen in sommige supermarkten

In verschillende supermarkten in de provincie zijn een of meerdere schappen leeg. Onder andere bij de Albert Heijn in Appingedam wijst een mededeling op het ontbreken van leveringen vanwege de 'staking van de boeren'. Ook de Coop in Bad Nieuweschans is deels leeg.
Een supermarkt in Albert Heijn verontschuldigt zich voor de lege schappen
Een supermarkt in Albert Heijn verontschuldigt zich voor de lege schappen © Martin Drent/RTV Noord

12.30: PostNL waarschuwt voor vertraging post en pakketten

Door de boerenprotestacties kan het zijn dat post en pakketten iets langer onderweg zijn. Daarvoor waarschuwt PostNL in zijn app voor klanten.
Bij PostNL was volgens het ANP niet direct een woordvoerder bereikbaar voor commentaar.

11.00: Burgemeester 'werkt aan oplossing'

De boeren die bij Gaarkeuken de sluis bezet houden, stellen dat ze sinds het begin van hun actie nog geen enkel gesprek hebben gehad met de autoriteiten. Er zou hooguit af en toe een politieauto langsrijden. Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier, waar Gaarkeuken onder valt, heeft kort gereageerd op die opmerking.
Hij zegt 'al sinds 7.00 uur vanmorgen in gesprek te zijn met allerlei partijen om een oplossing te vinden'.

10.45: Melkveehouder bij Gaarkeuken: We hebben niks meer te verliezen’

Ze staan er al ruim 28 uur: de boeren die de sluis bij Gaarkeuken blokkeren. Wat ze willen? ‘Het stikstofplan moet van tafel. We gaan niet alle middelen aanwenden, maar we gaan wel ver. We hebben niks meer te verliezen.’
Aan het woord is melkveehouder Piet Postma uit Oldekerk. ‘De situatie is hier rustig. Het verkeer kan vrij passeren. Er zijn nog wel trekkers onderweg.’
'Het stikstofplan moet van tafel en de regering moet opstappen'
Abe Dijkstra, die Piet ondersteunt bij de actie, zegt: ‘Ik ben zelf geen boer, maar ik zie de ellende bij de boerengezinnen. In korte tijd hebben al zes boeren zelfmoord gepleegd. Ik zou de pers willen oproepen: ga eens onderzoeken wat daar aan de hand is, wat voor ellende de boeren meemaken. De overheid loopt weg van die ellende.’
De afgelopen 28 uur hebben de mannen met geen enkele overheidsinstantie contact gehad. Postma: ‘Hier is niemand geweest van de provincie en van de burgemeester hebben we ook niks gehoord. Normaal krijg je papieren met richtlijnen en wanneer je moet opstappen, maar wij hebben niks gehad. Dat vind ik vreemd.’
Als burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier wel komt, willen de mannen met hem in gesprek. ‘Het is hier gisteren ernstig belemmerd en die man laat niks van zich horen. Kan dat allemaal zomaar?’ Verder wil Postma dat het stikstofplan van tafel gaat. ‘En dat de regering opstapt. Dan kunnen we allemaal met een schone lei beginnen.’
‘Als ze verstandig is gaat de regering doen wat de Nederlanders willen: eigen vlees, eigen groente, eigen fruit en niks importeren’, zegt een man die in het grootgrondverzet zit.
Hoe lang houden de mannen deze blokkade nog vol? Postma: ‘O, nog wel even. Er wordt ons heel veel eten en drinken aangeboden. Daar staat onze schaftkeet en die zit vol met eten. Dat krijgen we van onze levensdagen niet op. Daar willen we iedereen ook heel erg voor bedanken. Maar we laten ons niet zomaar wegjagen. We gaan de confrontatie aan. Ik wens onze overheid veel wijsheid toe. Maar pas op: de boeren zijn los.’

8.45: Schipper tegen boeren: ‘Kom op jongens, laat ons er door’

‘De A7 die hier vlakbij ligt is al lang en breed weer open, maar de hoofdvaarweg heeft blijkbaar geen prioriteit bij de boeren.’ Binnenvaartschipper Harm Lenten is de boerenblokkade van de sluis bij Gaarkeuken meer dan zat. 'Hoe sympathiek jullie ideeën ook zijn, jullie hebben nu aandacht gehad in de media. Laat ons er door. Wij zijn ook gewoon zelfstandige ondernemers.’
Lenten zit op de 135 meter lange Antonie en is op weg naar Delfzijl om zout te halen van Nobian, het vroegere Akzo. Rijkswaterstaat zegt dat er ongeveer veertig schepen stilliggen, maar dat is ‘tamelijk laag ingeschat’, vindt Lenten. ‘Het zijn er aanzienlijk meer.’
De schade loopt in de tonnen
Binnenvaartschipper Harm Lenten
Volgens Lenten is de scheepvaart een ‘ongeziene partij’. ‘Wij voelen ons in de steek gelaten. Binnenkort gaan wij een schip op waterstof in de vaart brengen, maar met dit soort acties maak je de vergroening minder aantrekkelijk. Als hier vijftig schepen liggen, betekent dat dat er zo’n tweehonderdduizend ton laadvermogen ligt te wachten. Dit kost zo’n drieduizend euro per schip per dag, dus de schade loopt in de tonnen.’
Lenten heeft geen idee wanneer hij verder kan. ‘Rijkswaterstaat zegt dat ze geen zeggenschap heeft over de weg die over de brug loopt en die de boeren blokkeren. Maar de burgemeester zegt dat hij geen zicht heeft op de vaarweg en zo kijkt iedereen elkaar aan.’
Maar er zijn ook schippers die berusten in de boerenacties, zoals Erik Klein: ‘Je kunt er niks aan doen, dus we wachten gewoon met z’n allen af.’
Wachtende schipper bij Gaarkeuken: 'Ik snap hun standpunt wel'
Klein vindt de sfeer bij de sluis wel ‘gemoedelijk’. ‘Het is niet agressief of zo, integendeel. Er is wat muziek bij. Ik heb gisteren ook wel even met twee boeren gepraat, maar die zijn vooral boos op Den Haag en Rutte. Ik snap hun standpunt ook wel.’
Hoewel zijn schip stilligt, zit de schipper zelf niet stil. ‘Gisteravond hebben we ons dek gelakt en we onderhouden de motoren. Buitenwerkzaamheden kunnen perfect met dit weer. Aan boord hoef je je echt niet te vervelen.’

8.00: Blokkade bij Ter Apel is voorbij

De blokkade van de grens met Duitsland bij Ter Apel is voorbij. Maandag kwam aan het eind van de middag een proteststoet aan bij de grensplaats. Maandagavond om half acht stond er nog drie kilometer file door de wegblokkade.

7.45: 'Schepen met gevaarlijke stoffen zorgen voor toenemend veiligheidsrisico'

‘Op de hele vaarweg Lemmer-Delfzijl liggen zo’n veertig schepen uit de beroepsvaart te wachten door de boerenblokkade van de sluis bij Gaarkeuken. Sommige van deze schepen vervoeren gevaarlijke stoffen, waardoor een veiligheidsrisico ontstaat.’
Dat zegt Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat. ‘Acht trekkers staan nog op de brug, waardoor die niet open kan voor scheepvaartverkeer. Voor de sluis in Gaarkeuken zelf liggen twaalf schepen te wachten.’
Het is tijd om de openbare orde te herstellen
Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat
De schepen vervoeren van alles: ‘Dat kunnen grondstoffen zijn voor de voedselindustrie, voor de bouw of voor de chemische industrie’, zegt Kooistra. Volgens hem liggen er in ieder geval twee schepen met gevaarlijke stoffen. ‘Aan de Friese kant van de sluis bij Gaarkeuken ligt een schip met stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Aan de Groningse kant ligt een schip met brandbare stoffen. Dit betekent een toenemend veiligheidsrisico en we maken ons daar zorgen over.’
Rijkswaterstaat gaat dinsdagmorgen overleggen met de politie en de burgemeester. ‘De boeren hebben hun punt nu wel gemaakt, het is tijd om de openbare orde te herstellen.’

6.00: Sluis Gaarkeuken nog geblokkeerd voor schepen, auto's kunnen er langs

De blokkade van de Gaarkeukensluis voor schepen is nog altijd bezig. Boeren houden de brug over het Van Starkenborghkanaal al sinds maandagochtend 6.00 uur bezet.
Van de circa vijftien trekkers zouden er nog zo'n tien over zijn. Eén van de twee rijbanen is wel weer toegankelijk voor automobilisten, maar het scheepvaartverkeer is nog altijd gestremd.
Voor de sluis liggen nog zeker veertien schepen te wachten, waarvan een aantal gevaarlijke stoffen vervoeren.

22.10: Situatie Gaarkeukensluis nog altijd onveranderd

Waar veel boerenprotesten in de loop van de dag zijn gestopt, is de blokkade van meerdere trekkers op de Gaarkeukensluis ook rond 22.00 uur nog altijd gaande. Mensen op social media melden dat nieuwsgierige omwonenden ook een kijkje kwamen nemen in Gaarkeuken en spraken van een 'goede sfeer' en 'een vriendelijk protest'. De sfeer zou zelfs zo gemoedelijk zijn, dat er gesproken wordt van een 'feestje'.
De grens bij Ter Apel met Duitsland is vastgelopen door het protest
De grens bij Ter Apel met Duitsland is vastgelopen door het protest © Persbureau Groningen

19.30: 3 kilometer file bij Ter Apel door blokkade

De blokkade van de grens bij Ter Apel duurt nog voort. Inmiddels staat er zo'n drie kilometer file voor de grensovergang.
Vrachtwagens in de file bij Ter Apel
Vrachtwagens in de file bij Ter Apel © Roelie Wesseling

17.30: Gevolgen blokkade distributiecentra zichtbaar in supermarkt Leens

De blokkade van distributiecentra van supermarkten zorgt in supermarkt Jumbo van Leens voor onrust onder klanten. Eigenaar Bouko Degenhart zie dat met name oudere klanten wat meer producten kopen dan ze van plan waren, zoals vlees en groente. ‘Ze zijn onrustig omdat ze niet weten hoe lang de actie zal duren. En deze oudere mensen, waarvan er hier veel wonen, kunnen niet elke dag naar de supermarkt.’
Voor lege schappen zorgt de boerenblokkade nog niet. ‘Dat is pas zo als het meerdere dagen duurt’, zegt Degenhart. ‘Dan krijg je problemen bij het leveren van gebak, bijvoorbeeld. Maar het kan ook doorwerken op het personeel. Dat moet je naar huis sturen als er geen vakken te vullen zijn.’

16.10: Boerenprotest blokkeert grens bij Ter Apel

Een proteststoet is aangekomen bij Ter Apel, waar de grensovergang met Duitsland wordt geblokkeerd.

15.15: Steeds meer schepen wachten bij Gaarkeuken

Het aantal schepen dat bij de sluis van Gaarkeuken ligt te wachten op het einde van het boerenprotest, is opgelopen tot twintig. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat gaat het om een mix van beroeps- en recreatievaart, aan de Groningse en Friese kant van de sluis. 'Maar ook verderop in het kanaal liggen schepen te wachten totdat de stremming bij Gaarkeuken is beëindigd.'
Zodra dat gebeurt, zou het weleens druk kunnen worden op de route Lemmer-Delfzijl. Mogelijk leidt dat dan tot langere openingstijden van bruggen. 'Maar daar valt nu nog niets over te zeggen', aldus de woordvoerder.

14.25: Ook veel vrachtwagens bij protest

De protestacties van vandaag beperken zich niet tot melkveehouders. Op de A28 bij Zwolle is goed te zien dat ook veel vrachtwagenchauffeurs bijdragen aan het langzaamrijdend verkeer.

13.20: Kilometers file op A28 in Drenthe

Bij de boerenprotestactie op de A28 richting Assen en Groningen zorgen trekkers met omgekeerde Nederlandse vlaggen voor flinke vertraging. Dat gebeurt in de omgeving van Hoogeveen, waar ook paardenhouders zich bij het protest hebben aangesloten uit angst dat ook zij hun veestapel moeten halveren vanwege de stikstofplannen.
Ook zijn de afritten naar Beilen en Westerbork volledig geblokkeerd. Bij elkaar opgeteld staat er zo'n zeventien kilometer file op de A28.

12.45: Meldkamer Noord-Nederland: bel 112 alleen bij gevaar

De Meldkamer Noord-Nederland roept op in verband met de boerenprotesten terughoudend te zijn met het bellen naar noodnummer 112. 'In verband met de boerenprotestacties het verzoek alléén 112 te bellen wanneer er zich gevaarlijke en/of levensbedreigende situaties voordoen.'
De meldkamer beantwoordt noodoproepen voor politie, veiligheidsregio (brandweer) en ambulancezorg in Groningen, Drenthe en Friesland.

12.25: Voertuigen blokkeren afrit Beilen op A28

Volgens de ANWB zijn de op- en afrit bij Beilen en bij Westerbork vanwege een demonstratie met voertuigen dicht in de richting van Zwolle tot Assen. Van Assen naar Zwolle zijn de op- en afrit bij Beilen eveneens geblokkeerd.

12.05: Schepen lopen vast bij brug bij Gaarkeuken

Diverse boeren blokkeren nog altijd de sluis bij Gaarkeuken, ziet verslaggever Joyce Kranenborg. Inmiddels liggen er zeven schepen te wachten totdat ze verder kunnen varen.

11.40: Langzaam rijdend verkeer op de A28

Op de A28 richting Assen rijden trekkers en auto's met Nederlandse vlaggen langzaam, meldt een tipgever RTV Noord. 'Langzaamaan' acties waren een aangekondigd onderdeel van de boerenprotesten vandaag.
Een langzaam rijdende vrachtwagen houdt verkeer op op de A28 richting Assen
Een langzaam rijdende vrachtwagen houdt verkeer op op de A28 richting Assen © Ingezonden foto

10.00: Vissers beëindigen actie haven Lauwersoog

De garnalenvissers uit Zoutkamp, die sinds vanochtend vroeg de haven van Lauwersoog blokkeerden, hebben hun actie beëindigd. Zo'n veertig schippers met viskotters blokkeerden de haven uit onvrede met het stikstofbeleid van het kabinet. Volgens passagiersdienst Wagenborg, de vervoerder tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog, zijn 'de verkeerde mensen de dupe' geworden van de actie.

6.00: Boeren blokkeren brug bij Gaarkeuken

Een groep boeren heeft sinds maandagochtend 06.00 uur de sluis bij Gaarkeuken geblokkeerd voor zowel auto's als het scheepvaartverkeer. Daarmee is de hoofdvaarweg tussen Lemmer en Delfzijl gestremd, meldt Rijkswaterstaat. Ook de N388 tussen Sebaldeburen en Grijpskerk is gestremd vanwege de blokkade bij de sluis van Gaarkeuken.
De politie is aanwezig en houdt een oogje in het zeil. Boeren willen RTV Noord niet te woord staan over de protestactie en sommeren omstanders ook om niets tegen RTV Noord te zeggen.
Boeren blokkeren brug bij Gaarkeuken met trekkers: hinder voor scheepvaartverkeer