Deze festivals zijn er in de provincie deze zomer

Sfeerimpressie van de KEI week
Sfeerimpressie van de KEI week © ANP
Met het begin van de zomervakantie gaat ook het festivalseizoen in de provincie echt los. Van dance festivals, middeleeuwse taferelen tot kunstige bezigheden: dit is er zoal te doen in de Groningse zomer van 2022.
Er komen nog behoorlijk wat festivals aan deze zomer. Vooral de maand augustus heeft een druk programma.
Een impressie van festiviteiten die eraan zitten te komen staat hieronder:
De festivals deze zomer (tik of klik om te vergroten)
De festivals deze zomer (tik of klik om te vergroten) © Sander Schieving

Groningen

Te beginnen in Stad: zowel augustus en september zit bomvol. Zo komt eerst het dancefestival Paradigm Festival voorbij op 13 en 14 augustus. Mensen die nog een ticket over hebben van de vorige afgelaste editie kunnen die dit jaar nog gebruiken. Kort na het evenement op het Suikerunieterrein komt ook de KEI-week weer voorbij, waarbij nieuwe studenten in Groningen de stad kunnen leren kennen.
Zodra deze week voorbij is, neemt het Noorderplantsoen gauw de spotlight over met het culturele- en kleinkunstfestival Noorderzon. Dit jaar zonder hoofdpodium aan het water, maar wel met een nieuw muziekpodium, en anderzijds vol programma aan creatieve voorstellingen en optredens.
KEIweek openlucht bios Vismarkt van een paar jaar terug
KEIweek openlucht bios Vismarkt van een paar jaar terug © ANP
Verder is er in de maand augustus ook nog een week lang Groningens Ontzet, wat de bevrijding van Groningen 350 jaar geleden bewierookt. Daarbij zal ook weer een kermis komen te staan op de Grote Markt.
Andere evenementen in augustus om een oogje voor open te houden zijn het LGBTQI+-festival Pride Groningen in de binnenstad, muziekfestival Hullabaloo in het Stadspark (met onder andere de winnaar van het Songfestival) en dancefeest Pleinvrees in de Graanfabriek in de stad Groningen.
September heeft wat minder bezigheden, maar ook nog genoeg te bieden voor festivalliefhebbers. Zo komt het Nazomeren dancefestival op evenemententerrein Roodehaan op twee dagen - 3 en 10 september - en is het dancefeest Kopjek Idioterie Outdoor op 17 september. Genoeg te doen in Stad!

Steendam

In Steendam is Art Carnivale weer terug dit jaar. Tijdens dit kunstige familie-festival zijn er kunst, muziek, theater en kinderactiviteiten. Ook is er een creatieve markt in het recreatiepark aan het Schildmeer.
Festival Art Carnivale aan het Schildmeer tijdens een eerdere editie
Festival Art Carnivale aan het Schildmeer tijdens een eerdere editie © Remco in 't Hof/RTV Noord

Niekerk

Ook Rock N' Roll festival Spijkerpop is dit jaar terug in Niekerk. De line-up bestaat onder andere uit een folkrock-band, een dj en reggae beats van General Jabbah.

Appingedam

In Appingedam is er dit jaar weer Bie Daip, International Folk & Seasongfestival, met optredens van lokale en internationale artiesten. Ook zijn er activiteiten voor kinderen en volwassenen.
Een vorige editie van Bie Daip
Een vorige editie van Bie Daip © Organisatie Bie Daip

Winschoten

In het stadspark in Winschoten is er dit jaar Middeleeuws Winschoten; een dag vol fantasie en middeleeuwse taferelen. Er zijn verschillende kampementen, workshops en er worden geheel in stijl middeleeuwse demonstraties gegeven.
Middeleeuws Winschoten in 2019
Middeleeuws Winschoten in 2019 © Marthijs Veldthuis/RTV Noord