Wagenborg baalt van actievoerende vissers: 'Verkeerde mensen zijn de dupe'

Garnalenkotters blokkeren de havenmonding in Lauwersoog
Garnalenkotters blokkeren de havenmonding in Lauwersoog © Steven Radersma/RTV Noord
De veerboot vanaf Schiermonnikoog van Wagenborg Passagierdiensten is maandagochtend noodgedwongen teruggevaren naar het eiland. De boot kon de haven van Lauwersoog niet binnen vanwege vissers die de haven blokkeerden. Ze zijn solidair met boeren die actievoeren tegen het stikstofbeleid.
Rond 10.00 uur was de actie afgelopen. De boten van Wagenborg kunnen inmiddels weer varen. Wagenborg-directeur Ger van Langen zegt dat mensen op Schier veel last hadden van de protesten.
'Wij hadden er last van dat we onze dienstregeling niet konden varen en daarmee stopte onze dienstverlening. Maar de mensen op Schiermonnikoog die afspraken hadden aan de wal, kinderen die naar school moesten, mensen die naar het ziekenhuis moesten of zelfs naar Schiphol, waren behoorlijk gedupeerd.'

Veerboot komt niet aan

Alleen de veerboot van 06.30 uur, de eerste afvaart van de dag naar Schier, vertrok omdat de boot de melkwagen vervoerde die de melk bij de boeren op het eiland ophaalt.
'Om half 8 zijn we vanuit Schier vertrokken met 44 mensen aan boord die naar wal moesten. Die kwamen er niet doorheen, dus we zijn onverrichter zake teruggegaan naar Schier. Ook de sneldienst van 12 personen kwam terug naar het eiland', zegt Van Langen.
Ik weet niet wat ze willen bereiken maar de verkeerde mensen zijn nu de dupe
Ger van Langen - directeur Wagenborg
Hij baalt van de protesten en had geen contact met de actievoerders. 'Ik weet niet wat ze willen bereiken, maar op dit moment bereiken ze in ieder geval dat mensen die van Schier af willen dit niet waarderen. De verkeerde mensen worden daar de dupe van', zei hij eerder vanmorgen op Radio Noord.

'We gaan de mensen niet meer plagen'

Johan Rispens, een van de vissers die met zijn kotter onder de brug lag bij Lauwersoog verwachtte rond 09.45 uur dat de actie elk moment kon worden beëindigd.
'Dit gaat nu ten einde lopen, het is mooi genoeg geweest. We hebben laten zien dat we met elkaar een vuist maken, dat we met die boeren Mark Rutte z'n beleid niet tolereren. Wat er verder achteraan komt weet ik ook niet, maar we gaan de mensen niet meer plagen. We gaan zo aan boord, starten de motor en dan gaat de brug weer naar beneden.'