Succes zeegras smaakt naar meer: tweede veld aangelegd in Waddenzee

Aanplant van zeegras in de Waddenzee
Aanplant van zeegras in de Waddenzee © Laura Govers/Rijksuniversiteit Groningen
In de Waddenzee start Rijkswaterstaat (RWS) met een tweede project om het zeegras te herstellen. Doel is om de waterplant permanent terug te laten keren langs de Nederlandse kust. De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek om dat mogelijk te maken.
Bij het Waddeneiland Griend lukte het eerder om zeegras aan te planten.

Twee nieuwe projecten

Naast de voortzetting van het experiment bij Griend, start Rijkswaterstaat nu dus ook op een tweede locatie in de Waddenzee met de aanleg van een zeegrasveld. Waar dat precies plaats gaat vinden is nog onbekend. Naast de Waddenzee start RWS ook in de Zuidwestelijke Delta met een zeegrasherstelproject.
Zeegras in het Waddengebied
Zeegras in het Waddengebied © Laura Govers/Rijksuniversiteit Groningen

Belangrijk voor gezond ecosysteem

Zeegras komt van nature voor in Nederland, maar is door de aanleg van de Afsluitdijk, de Deltawerken, ziekten en de verslechterde waterkwaliteit in grote delen van Nederland verdwenen. Zeegrasvelden zijn van belang voor de biodiversiteit, houden CO2 vast en zijn volgens wetenschappers een stuk efficiënter in koolstofopslag dan veel bossen. De terugkeer ervan is dus van belang voor een gezond ecosysteem.

Superzeegras

De aanleg van zelfredzame zeegrasvelden is een complexe taak. Daarom heeft Rijkswaterstaat verschillende instanties ingeschakeld om onderzoek te doen. Zo doet de Rijksuniversiteit Groningen al langer onderzoek naar de optimale overlevingsomstandigheden voor getransplanteerd zeegras en experimenteert het met ‘superzeegras’.