Een verbrijzelde ruit op acht hoog in het Forum: hoe kan dat zomaar?

Eén van de ruiten in het Forum is verbrijzeld
Eén van de ruiten in het Forum is verbrijzeld © Marten Nauta/RTV Noord
Een opspattend steentje kan het niet geweest zijn op de achtste verdieping van het Forum Groningen. Maar wat zorgde er dan wél voor dat een van de ruiten van het gebouw compleet verbrijzeld is?
Wie weleens in de bibliotheek van het Forum komt heeft het misschien gezien. Het uitzicht aan de noordwestkant wordt bij één raam volledig belemmerd.
De ruit is volledig verbrijzeld door een nikkelsulfide-insluiting
De ruit is volledig verbrijzeld door een nikkelsulfide-insluiting © Marten Nauta/RTV Noord
De Martinitoren verandert, als je door dat raam kijkt, even in een donkere kolos. De details van d'Olle Grieze zijn amper nog waarneembaar.

Geen steentje

De vraag wat dit heeft veroorzaakt doet al snel de ronde. Een steentje kan het haast niet geweest zijn, en baldadigheid van een van de bibliotheekbezoekers lijkt ook een wat irrealistische gedachte.
Die scenario's zijn dan ook niet het geval, zegt Pernille Claessen, woordvoerder van het Forum.
De verbrijzelde ruit
De verbrijzelde ruit © Marten Nauta/RTV Noord
'Het raam is al een half jaar kapot', zegt ze. 'Er zit een bepaalde stof in, die soms een breuk kan veroorzaken. Je kunt het voorkomen door een andere glassoort te gebruiken, maar die ruiten zijn duurder. Bij de bouw van het Forum is ervoor gekozen om deze glassoort te gebruiken, met het risico dat er dus soms een ruit kan sneuvelen.'

Nikkelsulfide-insluiting

De breuk is ontstaan door een zogenoemde nikkelsulfide-insluiting. Dat is een stof die in het glas zit. Die kan ervoor zorgen dat een ruit spontaan breekt. 'Maar het raam is volledig veilig, ook nu de ruit verbrijzeld is', zegt Claessen. 'Want het is driedubbel glas. En slechts één van de drie ramen is gesneuveld.'
De nieuwe ruit werd al snel na het sneuvelen van de huidige ruit besteld, maar de levering liet even op zich wachten. 'Onder voorbehoud wordt het nieuwe raam op 18 juli geplaatst', besluit Claessen.