Weldoener Nel in tranen na afblazen sinterklaasactie door fysiek ongemak: 'Lig er al nachten wakker van'

Nel Postmus tussen de duizenden pakjes
Nel Postmus tussen de duizenden pakjes © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Samen met haar man Nico zamelt Nel Postmus al jaren cadeautjes in voor kinderen van gezinnen in de gemeente Oldambt die het niet breed hebben. Maar die liefdadigheid zit er dit jaar niet in door de fysieke gesteldheid van Nel, die van kanker probeert te genezen. 'Ik kan het dit jaar niet doen, ik moet echt om mezelf denken', zegt ze met tranen in haar ogen.
Bij Nel werd eerder keelkanker geconstateerd, waaraan ze werd geholpen. In augustus vorig jaar werd ze schoon verklaard, maar toch bleven de naweeën van de ziekte haar parten spelen. 'Ik heb er toch weer problemen mee gehad, waar ik niet meer van af kom. Zo heb ik een taaislijmziekte waarmee ik moet leren leven', legt ze uit.
Alles bij elkaar opgeteld kost het haar te veel energie om alles te blijven doen wat ze deed. Zo besloten Nel en haar man Nico eerder om hun boerderij in Finsterwolde te verkopen, omdat het fysiek niet langer vol te houden was om de boerderij goed te kunnen onderhouden.

'Denk eerst eens aan jezelf'

Dat de sinterklaasactie door haar fysieke ongemak geen doorgang kan vinden dit jaar, doet veel met Nel. Haar stem trilt als het hoge woord eruit is. 'Ik leefde ervoor', zegt ze over de actie, waarmee ze met haar man al jarenlang kinderen van minima in de gemeente opvrolijkt. 'Maar als ik de actie nu doorzet, ga ik er zelf aan onderdoor. En dat moet ik niet willen', zegt ze teleurgesteld.
Nico en Nel Postmus met rollen inpakpapier
Nico en Nel Postmus met rollen inpakpapier © Nico Swart/RTV Noord
'Denk deze keer eerst eens aan jezelf', luidde het advies van haar oncoloog. Een advies waarmee ze veel moeite heeft, als ze kijkt naar de staat waarin armlastige gezinnen soms verkeren. Ze voelt zich haast schuldig als ze aangeeft dat de sinterklaasactie dit jaar niet door kan gaan. Nico moet zijn vrouw naar eigen zeggen afremmen om niet meer te doen dan ze eigenlijk kan.
'Ze moet gewoon even een jaar niks doen', zegt hij. 'Het is vorig jaar veel te gek geworden: én van kanker genezen én de sinterklaasactie op poten zetten', blikt Nico terug. 'De gevolgen van de bestraling blijven gewoon en dat heeft veel energie gekost.'

Pas op de plaats

Fysiek ongemak of niet, het zit Nel niet lekker dat zij en haar man dit jaar geen sinterklaasactie kunnen organiseren. 'Het begroot me zo voor al die kinderen. Daar lig ik al nachten wakker van. Maar ik moest deze keuze wel maken', zegt ze. Of deze pas op de plaats een definitief einde van de actie betekent? Nel wil er niets van weten. 'Volgend jaar ben ik er zeer zeker weer.'
Weldoener Nel in tranen na afblazen sinterklaasactie door fysiek ongemak