Wormuth draait duimschroeven aan op Duits trainingskamp FC Groningen: 'Trainen, slapen en trainen'

De spelers van FC Groningen luisteren tijdens de training in Barsinghausen aandachtig naar trainer Frank Wormuth
De spelers van FC Groningen luisteren tijdens de training in Barsinghausen aandachtig naar trainer Frank Wormuth © Stefan Bleeker/RTV Noord
FC Groningen heeft maandag een trainingskamp opgeslagen in het Duitse Barsinghausen, een klein dorp onder de rook van Hannover. Komende week staat voor de ploeg van trainer Frank Wormuth in het teken van spelprincipes en het teamproces.
Dat blijkt ook direct uit de eerste training die maandagmiddag wordt gegeven in de bosrijke omgeving, waar ook het Duitse nationale team in het verleden is neergestreken. Wormuth legt geregeld de training stil en vertelt op rustige toon wat hij van zijn spelers verwacht.
'Je kunt wel diepgaan, maar het is beter als je er al staat', zegt de Duitser tegen zijn middenvelders. Vlak daarvoor heeft de oefenmeester aan Paulos Abraham al uitgelegd dat hij dieper moet staan en echt bij de achterlijn moet blijven. 'Het is soms moeilijk, maar zoiets moet je blijven proberen, proberen en nog eens proberen', lacht Wormuth.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De voorbereiding is meestal de meest ontspannen periode van het seizoen. Spelers gaan voor hun kans, de sfeer is goed en teleurstellingen zijn op één hand te tellen. Toch kregen Joël van Kaam, Kian Slor en Sam Schreck een aantal dagen geleden de teleurstellende boodschap dat er voorlopig geen plek voor ze is in de eerste selectie van FC Groningen. Het drietal is dan ook niet meegereisd naar Duitsland.
Verder ontbreekt alleen de zieke Laros Duarte nog in Barsinghausen. Het is de verwachting dat de middenvelder, vorig seizoen een van de weinige lichtpuntjes bij de Groningers, later deze week nog aansluit. Rechtervleugelverdediger Liam van Gelderen, die onlangs werd overgenomen van Ajax, traint nog individueel. In het oefenduel tegen PAOK Saloniki (2-1) liep hij een blessure op.
Liam van Gelderen valt met een blessure uit tijdens het oefenduel van FC Groningen met PAOK Saloniki
Liam van Gelderen valt met een blessure uit tijdens het oefenduel van FC Groningen met PAOK Saloniki © OrangePictures

Denken vanuit teambelang

'Het is een normaal verloop', zegt Wormuth als hem wordt gevraagd naar hoe het trainingskamp hem tot nu toe bevalt. 'Het is niet voor het eerst dat ik als trainer of deze spelers op trainingskamp zijn', omschrijft hij de niet al te ingewikkelde situatie. 'Het is trainen, slapen en weer trainen', voegt Wormuth eraan toe. De Duitser heeft FC Groningen in de eerste twee weken van de voorbereiding op diverse plekken beoordeeld en daarnaast werd er voornamelijk aan de conditie gewerkt.
Ze moeten nu als ploeg gaan werken zoals ik dat graag zie
FC Groningen-trainer Frank Wormuth over wat hij er probeert in te slijten bij zijn ploeg
'Ze kunnen allemaal voetballen', zegt Wormuth over de selectie die hij tot zijn beschikking heeft. 'De spelers moeten nu heel snel leren dat voetbal geen sport voor individuen is. Wat betekent het om in teamverband te spelen, waar zijn de ruimtes? En wat moet ik doen om een collega in een goede positie te krijgen, hoe liggen de looplijnen?', somt Wormuth op wat hij bij zijn spelers wil laten doordringen.
De spelers van FC Groningen werken loopoefeningen af tijdens het trainingskamp in Barsinghausen
De spelers van FC Groningen werken loopoefeningen af tijdens het trainingskamp in Barsinghausen © Stefan Bleeker/RTV Noord

'Werken zoals ik dat graag zie'

Zaterdag won FC Groningen in Wenum-Wiesel vlak bij Apeldoorn met 2-1 van PAOK Saloniki. Op papier een goed resultaat, maar Wormuth wil er tijdens de Duitse oefenstage vooral op hameren dat zijn ploeg ten opzichte van de wedstrijd tegen de Griekse topclub meer als team opereert. 'We speelden te veel alleen en dat zijn dingen waar we nu mee aan de slag gaan. Ik heb veel spelers tot mijn beschikking, die allemaal weten wat ze met een bal moeten doen. Ze zijn met een bal heel enthousiast en daarom train ik ook altijd veel met de bal, maar ze moeten nu als ploeg gaan werken zoals ik dat graag zie. Dat is iets wat ik ook veel zal gaan herhalen de komende tijd.'
De komende week traint FC Groningen elke dag twee keer. Woensdagmiddag is er een teambuildingsactiviteit georganiseerd en zaterdag staat de oefenwedstrijd tegen Hannover 96 op het programma. Daarna reist het team weer terug naar Groningen.
Programma voorbereiding FC Groningen 2022/2023
25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5

Doelpunten FC Groningen: Cyril Ngonge, Ramon Pascal Lundqvist, Michael de Leeuw en Romano Postema (2x).
2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki (GRI): 2-1
Doelpunten FC Groningen: Daleho Irandust en Michael de Leeuw.

9 juli: Hannover 96 – FC Groningen (in Hannover, 14.00 uur)
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen (in Veelerveen, 19.00 uur)
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen (in Osnabrück, 14.00 uur)
17 juli: FC Emmen – FC Groningen (in Rolde, 14.00 uur)
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)
30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)