RUG verkiest Rusland-correspondent Iris de Graaf tot Alumnus van het Jaar

NOS-correspondent Iris de Graaf tijdens een reportage
NOS-correspondent Iris de Graaf tijdens een reportage © NOS
De Rijksuniversiteit Groningen heeft Rusland-correspondent Iris de Graaf van de NOS verkozen tot Alumnus van het Jaar 2022. Volgens de jury laat de oud-studente tijdens de oorlog in Oekraïne zien 'hoe belangrijk het is dat er onafhankelijke journalisten zijn die de feiten kennen en duiding geven aan ontwikkelingen.'
De Graaf (1991) studeerde van 2009 tot 2014 Slavische Talen en Ruslandkunde in Groningen. Daarna deed ze er de master Journalistiek.

'Iris is absoluut een inspiratiebron'

Dankzij haar kennis van Rusland en het Russisch kwam ze terecht op de NOS-buitenlandredactie. Twee jaar geleden werd ze Rusland-correspondent voor die omroep. In die rol deed ze verslag van de Russische inval in Oekraïne. En dat viel op, aldus de jury van de RUG.
'De waarden die De Graaf als verslaggever volgt, vinden wij als universiteit belangrijk: kennis van zaken, nieuwsgierigheid, proberen de waarheid te achterhalen, kritisch, verantwoordelijk, betrokken bij elkaar en bij de samenleving. Daarbij hoort juist het open debat, het uitwisselen van tegengestelde meningen en het luisteren naar elkaar. Wij geven die waarden mee aan onze studenten, die na hun afstuderen als alumni uitzwermen over de hele wereld. Voor hen is Iris de Graaf absoluut een inspiratiebron.’
Wat is de Alumnus van het Jaar-award?
De RUG reikt sinds 2009 de Alumnus van het Jaar-prijs uit. De prijs is zowel een uiting van waardering als van aanmoediging voor een oud-student die een bijzondere bijdrage geleverd heeft aan de maatschappij, wetenschap, sport of cultuur, een inspiratiebron is voor anderen en geldt als een belofte voor de toekomst. Eerdere winnaars waren onder meer Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen, Monica Arac, Christiaan Triebert, Sander de Hosson en vorig jaar Laurien Meuter.
De Graaf ontvangt haar prijs op 5 september, tijdens de opening van het Academisch Jaar.