Hoge energierekening kost supermarkt in Oldehove de kop: ‘We houden geen cent over’

Wim en Petra Telintel
Wim en Petra Telintel © Elwin Baas/RTV Noord
Petra en Wim Telintel stoppen op 1 september met hun supermarkt in Oldehove. De energiekosten zijn meer dan verdubbeld, waardoor de ondernemers het hoofd amper boven water kunnen houden. De rijdende winkel van Telintel rijdt vrijdag al voor het laatst.
Wim wijst naar de grote koelcel in het magazijn. Die slurpt stroom, net als de vriezer verderop en de lange rij koelingen in de winkel. Voor de energiecrisis betaalden de Telintels 1700 euro voor gas en elektra, inmiddels ligt dat bedrag op 4400 euro.
Dat is niet op te brengen. ‘We kunnen de supermarkt net draaiende houden, maar houden zelf geen cent over’, legt Wim uit. Na maanden wikken en wegen komt het stel tot de conclusie dat stoppen de beste optie is.

Crowdfunding

Dus staat het pand te koop en dreigt Oldehove opnieuw haar supermarkt te verliezen. In 2019 maakten de Telintels zelf een doorstart met hulp van crowdfunding. Hun voorgangers concludeerden ook al dat de zaak niet rendabel was.
Supermarkt Telintel in Oldehove
Supermarkt Telintel in Oldehove © Niels Timmerman/RTV Noord
Een koper die niet alleen het pand maar ook de supermarkt wil overnemen is welkom, al verwacht Wim niet dat het zover komt. ‘We hebben echt alle opties onderzocht. Ik vrees dat een potentiële opvolger tot dezelfde conclusie komt.’

Gemengde gevoelens

Nu de knoop is doorgehakt, kampen de Telintels met gemengde gevoelens. ‘Natuurlijk is het jammer’, zegt Petra. ‘Maar er valt ook een last van onze schouders. De geldzorgen leverden ons een hoop stress op.’
Wim gaat in september weer aan de slag als zzp’er in de agrarische sector. Petra gaat op zoek naar een baan bij een andere winkel.