Koninklijke onderscheiding voor zonnecel-pionier uit Oostwold: 'Hij is onvermoeibaar'

Wetenschapper Kees Hummelen van de Rijksuniversiteit Groningen
Wetenschapper Kees Hummelen van de Rijksuniversiteit Groningen © Jeroen van Kooten
Wetenschapper Kees Hummelen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn onderzoek naar plastic zonnecellen.
De in Oostwold (gemeente Westerkwartier) woonachtige onderzoeker ontving de onderscheiding donderdagmiddag uit handen van burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier.

'Doen wat anderen voor onmogelijk houden'

Hummelen is hoogleraar chemie van moleculaire (bio)organische materialen. In die rol hield hij zich jarenlang bezig met onderzoek naar plastic zonnecellen. Daarmee heeft hij het volgens de RUG geschopt tot een 'invloedrijk wetenschapper met een enorme impact op de wetenschap'.
'De rode draad in zijn academische loopbaan is zijn visie en creativiteit om te doen wat anderen voor onmogelijk houden. Als pleitbezorger van duurzame zonne-energie is hij er bovendien in geslaagd een breed publiek te bereiken.'
Mensen in zijn naaste omgeving noemen hem een ras-optimist, kritisch denker, doorzetter en verbinder
Rijksuniversiteit Groningen over Hummelen
Het onderzoek naar zonnecellen voerde hij onder meer uit in het Amerikaanse Santa Barbara. Daar stond hij aan de wieg van plastic zonnecellen als goedkoper alternatief voor de huidige zonnecellen op basis van silicium. Eenmaal terug in Groningen wist hij deze zonnecellen door te ontwikkelen tot een product voor de markt.

Meest geciteerde chemicus van Groningen

De RUG prijst ook het 'grote bereik' dat Hummelen als onderzoeker geniet, binnen en buiten de wetenschappelijke gemeenschap. 'Hij is de auteur van meer dan tweehonderd wetenschappelijke artikelen die wereldwijd meer dan 40.000 keer zijn geciteerd. Daarmee is hij lange tijd de meest geciteerde chemicus in Groningen geweest.'
Volgens de universiteit zet Hummelen zich 'onvermoeibaar in voor een duurzame wereld'. 'Mensen in zijn naaste omgeving noemen hem een ras-optimist, kritisch denker, doorzetter en verbinder. Hij stroomt over van creatieve ideeën, luistert goed en denkt buiten de box.'

Bedenker geluidswal met zonnepanelen

Hummelens kennis van zonnecellen is ook zijn woonplaats Oostwold terug te vinden. Daar was hij de bedenker van De Zonnewal; een geluidswal van 1,6 kilometer langs de A7, bedekt met zonnepanelen. Die moeten het dorp zelfvoorzienend maken wat elektriciteit betreft. Ook richtte hij in Oostwold een energiecoöperatie op.