Wethouder Dijkstra-Jacobi stopt net voor nieuw college Westerkwartier

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi
Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi © Gemeente Westerkwartier
Geertje Dijkstra-Jacobi uit Grijpskerk stopt als wethouder in de gemeente Westerkwartier. Haar partij VZ Westerkwartier moet nu halsoverkop op zoek naar een nieuwe wethouder voor het volgende college, dat op woensdag 13 juli zou aantreden.
‘Ik ga altijd ergens honderd procent voor. Als ik aan een nieuwe termijn begin, wil ik die ook afmaken. Die zekerheid kan ik niet bieden. Dus is het beter nu afscheid te nemen’, zegt Dijkstra-Jacobi in een reactie.

Ongelukkige timing

Voor fractievoorzitter van VZ Westerkwartier Ytsen van der Velde kwam het besluit van de wethouder als een verrassing. Donderdagavond was de stemming nog feestelijk, omdat de betrokken partijen het eens werden over een coalitieakkoord. Vrijdagochtend volgde de afzegging van Dijkstra-Jacobi.
‘Dat betreuren wij ten zeerste’, zegt Van der Velde, die bevestigt dat de timing ongelukkig is. ‘Al kan ik het haar niet kwalijk nemen. Ze heeft het verschrikkelijk druk gehad en werkweken tot tachtig uur gemaakt. Daar heb ik alleen maar respect voor.’

'Belangrijk wie je naast je hebt'

Waarom de wethouder vlak voor een nieuwe termijn van gedachten is veranderd, blijft onduidelijk. Dijkstra-Jacobi zelf is cryptisch over de aanleiding. ‘In de politiek is het belangrijk wie je naast je, achter je en voor je hebt. Dat moet kloppen. Op basis daarvan maak je een afweging.’

Negen jaar raadslid

Dijkstra-Jacobi zat negen jaar in de gemeenteraad van Zuidhorn namens de VVD. Na de gemeentelijke herindeling in 2019 trad de politica aan als wethouder namens lokale partij VZ. De afgelopen 3,5 jaar was ze onder meer verantwoordelijk voor woningbouw en infrastructuur in de gemeente. Dijkstra staakt haar activiteiten voor VZ.
VZ heeft dinsdag gesprekken met vier nieuwe wethouderskandidaten. Fractievoorzitter Van der Velde verwacht een dezer dagen een opvolger te presenteren.