Groningse kunstschilder bewandelt én schildert 4500 kilometer kust

Kunstenaar Renze Dijkema
Kunstenaar Renze Dijkema © Remco in t Hof/RTV Noord
Hij legde al 4500 kilometer af langs de kust van het Deense Esbjerg naar het Franse Hendaye, maar als het aan wandelaar en kunstenaar Renze Dijkema uit de stad Groningen ligt, gaat zijn tocht veel verder.
Hij ziet de gevolgen van de klimaatveranderingen bijna dagelijks aan zich voorbij trekken: 'Hotels die worden afgebroken, paden die niet meer bestaan, verlaten dorpen', somt Renze Dijkema op wat hij zag toen hij langs de kust liep van Esbjerg naar Hendaye, bij de Franse grens met Spanje.
De kunstenaar heeft een fascinatie voor leegte, de zee en het kustlandschap. Hij maakt er foto's van die hij thuis weer naschildert op houten panelen. 'Zo boetseer ik mijn eigen landschap,' legt hij uit. 'Ik breng er beweging in en maak mij zo het land en de kust eigen. Het wordt dan van mij', legt hij zijn werkwijze uit. Dijkema's atelier hangt vol met schilderijen van zonsondergangen, glinsterende zeeën, brandingen, rotskusten en verstilde stranden.
De route die Renze Dijkema aflegde
De route die Renze Dijkema aflegde © RTV Noord

Franse Zuidkust

Dijkema maakt zich op voor zijn volgende wandeling. Hij heeft deze zomer de Franse zuidkust uitgekozen, omdat hij werkt aan een boek over de Franse kust. Maar uiteindelijk wil de Groninger kunstenaar de hele Europese kust bij langs gaan tot en met Kroatië. 'Ik hoop dat ik dat red', zegt de kustloper in zijn Groningse bovenwoning. 'Ik denk dat ik dan ver in de zestig ben', zegt de nu 57-jarige Dijkema.
'Waar die fascinatie vandaan komt?' Dijkema tuurt voor zich uit en denkt even na: ' Omdat ik Groninger ben, denk ik. Ik geniet van die leegte, de vergezichten, en dat verlaten landschap. Net als in onze provincie toch? Ik houd daarvan.'

Galerie

Dijkema heeft inmiddels zoveel foto's omgezet naar schilderijen dat hij het tijd vindt om ze aan de buitenwereld te tonen. Vanaf 1 september zijn z'n kustschilderijen te zien bij galerie With Tsjalling in Stad.
Groningse kunstschilder bewandelt én schildert 4500 kilometer kust