Zeewierteelt biedt boeren in de Waddenregio nieuwe kansen

Gedroogd zeewier (ulva)
Gedroogd zeewier (ulva) © Steven Radersma/RTV Noord
In de Eemshaven start binnenkort een groot project voor de teelt van zeewier.
Het gaat om een initiatief van de Stichting Technologie Centrum Noord-Nederland, waarbij ook Hessel Altenburg betrokken is. Altenburg is al jaren bezig met het verhandelen en kweken van zeewier.

Kweek aan land

Vorig jaar experimenteerde Altenburg al op kleine schaal in de Eemshaven met de kweek van zeewier in een grote korf in het water. ‘Waar we achter zijn gekomen is dat we voorlopig beter aan land verder kunnen gaan’, zegt hij. ‘Kweek in de zee is lastiger, omdat de omstandigheden daar telkens veranderen.’
‘In bassins kun je de omstandigheden beter beïnvloeden’, vervolgt hij. ‘Daarom gaan we kleine bassins in de Eemshaven plaatsen, waarin we gaan proefdraaien.’

Grote bassins

Het is de bedoeling om daarna op te schalen naar bassins met een omvang van ongeveer een hectare. Altenburg: 'Dat zijn een soort plug and play-bassins. Ze kunnen bijvoorbeeld op boerenland worden geplaatst. Omdat ze relatief eenvoudig te verplaatsen zijn, passen ze in de wisselteelt. Maar ze kunnen ook op een braakliggend industrieterrein worden geplaatst.'
Volgens Altenburg zij er al boeren die belangstelling hebben getoond. ‘Het moeten wel boeren zijn die een bedrijf hebben dat relatief dicht bij de zee ligt, want we gebruiken zeewater voor de teelt. Dat is nodig voor de ontwikkeling van het zeewier.'

Ulva

Het gaat in dit project om zeewier van de soort Ulva. Er wordt onderzocht hoe dit wier het best kan worden gekweekt en hoe vaak er kan worden geoogst. Ulva kan dienen als veevoer, er kan bio-plastic van worden gemaakt en het kan verwerkt worden in cosmetische producten.
Met het project, dat de naam ‘Wad Wier’ heeft gekregen, is een bedrag gemoeid van drie miljoen euro. Het Waddenfonds geeft een bijdrage van bijna een miljoen euro.