Raadslid kampte jarenlang met angststoornissen: 'Nu spreek ik voor meer dan honderd mensen'

PVV'er Dennis Ram bij de Diepenring in Groningen
PVV'er Dennis Ram bij de Diepenring in Groningen © RTV Noord\Robert Pastoor
Op zijn twintigste vertrok hij voor zijn studie vanuit Wassenaar naar Groningen. Eenmaal aangekomen in de stad werd hij geconfronteerd met heftige angstaanvallen. Inmiddels zijn de angstaanvallen al geruime tijd verleden tijd en is hij raadslid namens de PVV in Stad. Het overwinnen van zijn angsten kende een jarenlange weg.
'Ik werd aan het begin van mijn studie behoorlijk overvallen met pleinvrees, ongelofelijke sociale angsten. Het was een ongedefinieerde angst die te vergelijken is met een trein die op je af komt rijden, terwijl je niet weg kan komen.' Dat waren de woorden van Dennis Ram in de raadsvergadering van vorige week. Hij mocht daar zijn zogenoemde maidenspeech houden, de eerste toespraak van een volksvertegenwoordiger.

Angsten

Ram was opvallend open over zijn verleden. 'Het waren echt wel hele heftige angsten', laat hij een aantal dagen na zijn eerste toespraak weten. 'Ik realiseerde me destijds dat die angsten niet kloppen, het is niet zoals het hoort. Zo wil ik ook niet mijn leven leiden en dus heb ik zorg gezocht. Het heeft mij zo'n tien jaar van mijn leven gekost om die angsten te overwinnen. Ik ben wel blijven werken en heb mijn studie gevolgd, maar dat was natuurlijk wel een uitdaging. Het was een hele lastige tijd voor mijzelf.'
De politicus wil niet te diep ingaan over de oorzaak van de angsten die er jaren geleden waren. Wel wil hij kwijt dat ze voortkomen uit zijn jeugd. 'Ik heb geen hele leuke start gehad van mijn jeugd. Daar liggen uiteindelijk de oorzaken.' De angsten heeft hij inmiddels overwonnen. 'Ik houd dus inmiddels een maidenspeech voor honderd man en dat is natuurlijk een hele mooie ervaring', zegt hij met een glimlach op zijn gezicht.
Verslaggever Robert Pastoor in gesprek met Dennis Ram:
Raadslid Dennis Ram over zijn jarenlange angststoornissen

Wisseling van de wacht

Ram neemt het stokje over van Ton van Kesteren, die in 2019 namens de PVV in de gemeenteraad van Groningen kwam. Van Kesteren debuteerde met die partij. Na de verkiezingen in maart wist de partij de zetel te behouden. Van Kesteren nam afscheid en Ram deed zijn intrede. Een onbekende was hij niet; Ram was al actief als PVV-woordvoerder in commissievergaderingen van de gemeente Groningen en daarnaast is hij nog altijd actief in de PVV-fractie in de Provinciale Staten. Als Statenlid stopt hij in 2023; dan zijn er nieuwe verkiezingen.
Ton van Kesteren van de PVV
Ton van Kesteren van de PVV © Robert Pastoor/RTV Noord

Minder strijden

De debatstijl van Van Kesteren is te omschrijven als direct en die van Ram lijkt toch wat bedachtzamer. De nieuwe fractievoorzitter wil zijn voorganger vooral bedanken voor het werk dat hij heeft verzet. 'Ton spreekt met het hart op de tong en heeft heel veel passie. Hij weet heel goed wat hij zegt en gaat het debat volledig aan. Het is op het scherpst van de snede. Ton heeft dat fantastisch gedaan en een aantal dingen voor mij uit het vuur gehaald.' Volgens Ram heeft Van Kesteren namelijk een strijd moeten leveren om het geluid van de PVV in de gemeenteraad te laten horen. 'Ik heb het idee dat ik die strijd minder hoef te leveren. Mensen kennen ons nu en weten dat we een heel normale partij zijn.'
Waar Van Kesteren gedurende zijn gehele raadslidmaatschap Statenlid én Senator was, kiest Ram ervoor om een keuze te maken. Hij wil zich volledig focussen op de gemeenteraad. Daarnaast wil hij meer de straat op, iets wat volgens hem niet meevalt omdat de PVV niet overal op een warm welkom wordt getrakteerd. 'Ik wil graag de wijken in, mensen ontmoeten, ophalen wat daar leeft en dat in de raad brengen.' Dat de deuren niet overal wagenwijd openstaan komt volgens Ram door de framing rondom zijn partij.

Negatieve reacties

'Mensen weten niet wie je bent en dan krijg je automatisch een stempel van PVV, met daarbij de associatie die in de media leeft. Daar moet je dan eerst overheen stappen en dat kost af en toe wat moeite.' Het zorgt voor hem dan soms ook voor vervelende reacties. 'We zijn eens met een geluidswagen door de stad en gemeente gegaan. Je krijgt dan leuke reacties, sommigen juichen zelfs, maar sommigen maken ook hele nare gebaren. Zelfs een groep jongeren die met stenen gaat gooien. Dat zou niet moeten in een democratie.'