Dwangsommen van tafel: euvels bij COA-locatie Farmsum opgelost

De opvang aan de Hogelandsterweg in Farmsum
De opvang aan de Hogelandsterweg in Farmsum © Martin Drent/RTV Noord
De gebreken bij de tijdelijke opvang voor asielzoekers in Farmsum zijn verholpen. Het gebouw voldoet aan alle eisen rondom brandveiligheid, laat wethouder Pier Prins (CDA) van Eemsdelta weten.
Onder druk van dwangsommen hebben de eigenaar van het gebouw en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maatregelen genomen.

Obstakels bij vluchtroutes

Een half jaar geleden bleek tijdens inspecties dat branddeuren regelmatig open staan en vluchtroutes werden versperd. Ook waren de leidingen in brandwerende muren niet brandwerend aangelegd. Daardoor kan vuur zich sneller verspreiden als er brand uitbreekt.
De gebreken kwamen eind vorig jaar aan het licht. Eemsdelta stuurde eerst brieven met de vraag om de gebreken op te lossen. Maar toen het erbij bleef, legde de gemeente dwangsommen op van vijfduizend euro per week als het niet zou worden opgelost.

Brandoefeningen

'Inmiddels zijn er wijzigingen aangebracht en voldoet de opvang aan de brandveiligheidseisen', zegt wethouder Prins. Het COA liet eerder al weten dat de obstakels waren weggehaald en er nu één keer per maand brandoefeningen zijn. Aangezien er geen acuut gevaar was, konden de bewoners al die tijd gebruik blijven maken van de opvang.
De locatie in Farmsum is sinds afgelopen najaar in gebruik door het COA. Er worden maximaal 160 vluchtelingen opgevangen. Het COA kan de opvang tot het einde van het jaar gebruiken. Het gebouw aan de Hogelandsterweg is een hotel voor buitenlandse werknemers.